#motoryzacja #vw #skoda Mirki, jadę dzisiaj oglądać superba My 2020 z silnikiem 1.5 TSI 150pk ACT dsg7, czy ktoś ma silnik z tego roku z automatem albo bez? Nalot 113kkm. Byłbym wdzięczny za wasze zdanie. Oprócz kangurowania w manualu, i komentarzach i braku kompresji przy przebiegu wyższym (jakieś 180kkm) to ludzie raczej chwalą. Dzięki.
@wfm125m: Sam silnik jest bardzo udany. Superb to już może nieco za duże auto dla niego, ale jakoś tam się będzie toczyć. Ja jeździłem audi a3 z tą jednostką.
Niestety przez WLTP mocno ograniczono osiągi tego silnika przez oprogramowanie skrzyni. Tzn jak wrzucisz ją na sport to wszystko fajnie jedzie ale przeciąga obroty, a więc zwiększa hałas i spalanie. Jak jedziesz w trybie normalnym to po dodaniu gazu masz jakby 1s
@komoornik: @cwlmod dzięki! To Ma być rodzinny wóz 2+2 (5 i 1) więc przyspieszenie nie jest potrzeba numer 1 (a przesiadam się z mondeo 115KM gdzie już puka 260kkm) ważne aby jeździł i się nie psuł silnik i skrzynia. Pewnie zrobię wymianę oleju w dsg, bo będzie to ~120kkm. Zastanawiam się nad zalaniem jakiegoś ceramizera, bo diesla wyciszył(ale tam przebieg to już było ponad 200kkm), a kompresji przy 180kkm nie chce
@cwlmod: no nie przesadzajmy jak 115KM dało radę z mondeo to raczej 150KM da radę z trochę cięższym Superb. Ja mieszkam w kraju gdzie przez większość czasuozna jeździć max 100km/h na autostradach (od 6 do 19) :D
@komoornik: @cwlmod przejechałem z 12km nic nie szarpalo(w sumie jeździłem nowymi automatami i każdy jeździł ok) , nie biło i jechał prosto, tak samo przy hamowaniu. Zbiłem trochę z ceny i za 1.5tyg mogę odbierać. Zrobia jeszcze wymianę oleju przegląd, nalepia folie na zderzaku aby się nie rysowało jak coś wrzucasz do bagażnika i zateguja 2 ubytki lakieru. Gwarancja full i assistance na 12 miesięcy.
@cwlmod przejechałem 20kkm po całej Europie, żadnych problemów l, najniższe spalanie na trasie 4.x Słowenia Mediolan. Maks z trasy to 6.8. zmieniłem ostatnio olej, był czysciutki, tylko teraz na 5w30, a nie long life 0w20, i olej w skrzyni. Zakup uważam za udany.
Mirki, jadę dzisiaj oglądać superba My 2020 z silnikiem 1.5 TSI 150pk ACT dsg7, czy ktoś ma silnik z tego roku z automatem albo bez? Nalot 113kkm. Byłbym wdzięczny za wasze zdanie.
Oprócz kangurowania w manualu, i komentarzach i braku kompresji przy przebiegu wyższym (jakieś 180kkm) to ludzie raczej chwalą.
Dzięki.
Ogólnie nie ma na co narzekać, spoko dynamika i rozsądne spalanie.
Chociaż dla większości soft "post WLTP" silnika czy skrzyni może przyprawiać o wymioty - ale zawsze można to poprawić.
W Golfie pod koniec użytkowania zaczęła przeciekać pompa wody.
Niestety przez WLTP mocno ograniczono osiągi tego silnika przez oprogramowanie skrzyni. Tzn jak wrzucisz ją na sport to wszystko fajnie jedzie ale przeciąga obroty, a więc zwiększa hałas i spalanie. Jak jedziesz w trybie normalnym to po dodaniu gazu masz jakby 1s
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.