Wpis z mikrobloga

#motoryzacja #vw #skoda
Mirki, jadę dzisiaj oglądać superba My 2020 z silnikiem 1.5 TSI 150pk ACT dsg7, czy ktoś ma silnik z tego roku z automatem albo bez? Nalot 113kkm. Byłbym wdzięczny za wasze zdanie.
Oprócz kangurowania w manualu, i komentarzach i braku kompresji przy przebiegu wyższym (jakieś 180kkm) to ludzie raczej chwalą.
Dzięki.
  • 9
@wfm125m: mam takiego Superba od lekko ponad roku, 30k km nalotu. Wcześniej Golfem z tym samym setup zrobiłem 60k km.

Ogólnie nie ma na co narzekać, spoko dynamika i rozsądne spalanie.

Chociaż dla większości soft "post WLTP" silnika czy skrzyni może przyprawiać o wymioty - ale zawsze można to poprawić.

W Golfie pod koniec użytkowania zaczęła przeciekać pompa wody.
@wfm125m: Sam silnik jest bardzo udany. Superb to już może nieco za duże auto dla niego, ale jakoś tam się będzie toczyć. Ja jeździłem audi a3 z tą jednostką.

Niestety przez WLTP mocno ograniczono osiągi tego silnika przez oprogramowanie skrzyni. Tzn jak wrzucisz ją na sport to wszystko fajnie jedzie ale przeciąga obroty, a więc zwiększa hałas i spalanie. Jak jedziesz w trybie normalnym to po dodaniu gazu masz jakby 1s
@komoornik: @cwlmod dzięki! To Ma być rodzinny wóz 2+2 (5 i 1) więc przyspieszenie nie jest potrzeba numer 1 (a przesiadam się z mondeo 115KM gdzie już puka 260kkm) ważne aby jeździł i się nie psuł silnik i skrzynia. Pewnie zrobię wymianę oleju w dsg, bo będzie to ~120kkm. Zastanawiam się nad zalaniem jakiegoś ceramizera, bo diesla wyciszył(ale tam przebieg to już było ponad 200kkm), a kompresji przy 180kkm nie chce
@cwlmod: no nie przesadzajmy jak 115KM dało radę z mondeo to raczej 150KM da radę z trochę cięższym Superb. Ja mieszkam w kraju gdzie przez większość czasuozna jeździć max 100km/h na autostradach (od 6 do 19) :D
@komoornik: @cwlmod przejechałem z 12km nic nie szarpalo(w sumie jeździłem nowymi automatami i każdy jeździł ok) , nie biło i jechał prosto, tak samo przy hamowaniu. Zbiłem trochę z ceny i za 1.5tyg mogę odbierać. Zrobia jeszcze wymianę oleju przegląd, nalepia folie na zderzaku aby się nie rysowało jak coś wrzucasz do bagażnika i zateguja 2 ubytki lakieru. Gwarancja full i assistance na 12 miesięcy.
18+

Zawiera treści 18+

Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.

@cwlmod przejechałem 20kkm po całej Europie, żadnych problemów l, najniższe spalanie na trasie 4.x Słowenia Mediolan. Maks z trasy to 6.8. zmieniłem ostatnio olej, był czysciutki, tylko teraz na 5w30, a nie long life 0w20, i olej w skrzyni. Zakup uważam za udany.