@pastaowujkufoliarzu: Też sie zdziwłem bo jeszcze max 2 dni temu mówil, że przecież 10k to nie ruszy popytem xD ale tam go jechali i nie było plusów to trzeba było dostosować przekaz xD a wyśmianie analityków sie zawsze sprawdzało
nie do końca, ścisłej - będę mógł wybudować dom z kredytu za 500 tys. jeśli wartość działki to mniej niż 200 tys? Albo nie wykorzystywać działki jako wkladu wlasnego i wtedy max 200 tys w gotówce?
1. jeżeli działka jest niezabudowana to jej wartość może być do 1 mln zł
2. nie wiem, ale z tej odpowiedzi ministerstwa wynikałoby, że jeżeli celem kredytu miałoby być ukończenie budowy domu to wartość tej budowy nie może
A jak z zakupem mieszkania droższego niż 600 tys? Jest opcja wziąć drugi kredyt bez dopłaty?
@adek_es: 600tys to maksymalna kwota kredytu z dopłatą, a nie wartości mieszkania. Do tego dochodzi 200tys wkładu własnego więc mieszkanie może kosztować maks 800tys. Nie, nie można wziąć drugiego kredytu, w momencie kiedy podpiszesz umowę na kredyt 2% składasz pod rygorem odp karnej oświadczenie, że nie masz innej umowy kredytowej na zakup mieszkania lub
A ja mam takie pytanie. Kupiłem jakiś czas temu działkę w kredycie, spłaciłem. Teraz zacząłem budowę, chciałbym z oszczędności postawić stan surowy otwarty. Myślę, że w takim stanie całość będzie warta ponad 300tys zł. (działka + dom SSO). Otrzymam taki kredyt na wykończenie pod klucz? Będzie to traktowane jako wkład własny zapewne.
@lukaszy: W świetle tego co poniżej wynikałoby, że niestety nie, jeżeli wartość tego SSO będzie przekraczała 200tys. Traktuj
@pastaowujkufoliarzu: No właśnie też to dla mnie jest bez sensu. Człowiek oszczędza kilka ładnych lat a i tak później z niczego nie może skorzystać. Czyli nie stawiając domu do SSO będe musiał oczywiście wziąć większy kredyt wg banku i zamiast np 150-200k musze wziąć 350k.
https://wykop.pl/wpis/70708433/kazmierczak-z-pko-oszacowal-wzrost-popytu-na-miesz
No to ja może pomogę w naganianiu XD
Popyt będzie większy. Na bankowej Akademii Chłopskiego Rozumu nie poruszali tematu przepływu pieniądza, a to jest też tak, że
Nie wiem, ustawa nie reguluje długości kredytu tylko dopłaty (10 lat), przypuszczam, że na taki okres jak wszystkie inne kredyty
1. jeżeli działka jest niezabudowana to jej wartość może być do 1 mln zł
2. nie wiem, ale z tej odpowiedzi ministerstwa wynikałoby, że jeżeli celem kredytu miałoby być ukończenie budowy domu to wartość tej budowy nie może
@adek_es: 600tys to maksymalna kwota kredytu z dopłatą, a nie wartości mieszkania. Do tego dochodzi 200tys wkładu własnego więc mieszkanie może kosztować maks 800tys. Nie, nie można wziąć drugiego kredytu, w momencie kiedy podpiszesz umowę na kredyt 2% składasz pod rygorem odp karnej oświadczenie, że nie masz innej umowy kredytowej na zakup mieszkania lub
@lukaszy: W świetle tego co poniżej wynikałoby, że niestety nie, jeżeli wartość tego SSO będzie przekraczała 200tys. Traktuj
źródło: rozpoczęta budowa
Pobierz