Aktywne Wpisy

bugzer +207
Całe szczęści, że żyjemy w Polsce i te śmietniki mają sezon trwający tylko kilka miesięcy. Za te dawanie w p---e spod świateł i w--------e ludzi na ulicach nalezy im sie solidny c--j w dupe. Oni serio mysla, że to komus imponuja tak naprawdę kadzy ma ich za debili.
#motoryzacja #motocykle
#motoryzacja #motocykle
źródło: red-motor-biking-road
Pobierz
drobne_na_taryfe +11
Prawie dwie godziny przy garach w upale ale warto było. Czasem myślę, że niebieski sobie nie zasłużył na taką dziewczynę ( ͡° ᴥ ͡°) #gotujzwykopem #chwalesie #zwiazki
źródło: 1000011472
Pobierz

Co z konstrukcjami typu std::vector<std::shared_ptr<T>> ? Czym je zastąpić?
#cpp
shared_ptrnie jest gównem, jest ostatecznością. grunt to uzmysłowić sobie kto jest właścicielem obiektu i czy jest polimorficznyZależy od przypadku użycia. Na przykład, jeżeli jesteś w stanie zagwarantować, że obiekty w wektorze "przeżyją" ten wektor, to co jest złego w surowych wskaźnikach? Przez właśnie taką paranoję powstają dziwactwa jak
std::observer_ptr( ͡° ͜ʖ ͡°)I prawdopodobnie takie powinno być jedyne znaczenie surowych wskaźników we współczesnym C++ - odniesienie do obiektu, którego nie jesteśmy właścicielem.
@MamCieNaHita
@Gerax9: Is null/nullptr? Chyba chodzi Ci o to czy pamięć na którą wskazuje nie została ponownie wykorzystana, wypełniona losowymi danymi ale nie jest pusta co może spowodować jakiś undefined behavior (co powinno być wzięte pod uwagę podczas implementacji, duh)
Trudno o to w dużym projekcie i dużym
Pracuje w sporym zespole i projekcie i nadal używamy shared pointerów więc pierwsze słyszę o takich trendach
Dobry kod jednak to jest taki, do którego nie potrzeba magików, czyli taki, który jest w stanie być zrozumiany przez najlepiej i przedszkolaka. Dobry kod jest jak dobrze zorganizowane gospodarstwo, w którym krówki mają swoje stanowiska i każda ma indywidualny dostęp do koryta.
Oczywiście mowa o rozpiętym i dużym kodzie. Koryto to alegoria podejścia Event-Driven, albo Message-Queue, albo Dependency-Injection z uwzględnieniem tzw. life-cycle, w którym właścicielem jest obiekt nadrzędny, który komponuje układ krócej żyjących obiektów, czy też
@Gerax9: To zależy jaki masz usecase. Ogólnie jak już @MamCieNaHita napisał to jest ostateczność. Naćpanie sharedptr szędzie żadko pomaga, a często przeszkadza. Na początku mojej kariery, kiedy po ziemi stąpały jeszcze C++11-zaury, sam się nimi zachłysnąłem i bardzo tego żałowałem.
Dobrze przemyślaną architekturą. W większości przypadków po prostu da się zrobić kopię. Jeżeli jasno ustalisz, że obiekty nie mogą