Aktywne Wpisy
ladylurkini +142
dziś powiedziałam do koleżanki z pracy żartując "a ty po kim jesteś taka chytra", ona zaczęła się tłumaczyć, że nie jest chytra, ja zaczęłam się tłumaczyć że to był żart. generalnie, woman moment i lady cringini ze mnie, nie używam wykop memów irl nigdy więcej ʕ•ᴥ•ʔ
#gownowpis #oswiadczeniezdupy
#gownowpis #oswiadczeniezdupy
Koyanaruu +20
Co czujesz patrząc na to zdjęcie? #kononowicz
Z Białorusinami.
Ja bialorusinow btw uwazam za odlam Polakow, ktorzy zyli z nami przez setki lat i byli czescia naszego panstwa tyle ze po stronie litwy.
Niestety ale tak nie jest. Na tych terenach żyli ludzie ale na pewno pół miliona lat temu nie byli to Słowianie. 500 tysięcy lat temu to nawet nie było jeszcze gatunku homo sapiens
@kaminami: o byliśmy kiedyś jednym państwem pod nazwa RON? Może dlatego?
Jesteśmy Słowianami zachodnimi więc językowo i teoretycznie również kulturowo najbliżej nam do Czechów i Słowaków.
Historycznie jednak największe związki mamy ze Słowianami wschodnimi, szczególnie Ukraińcami. Z Białorusinami również ale powiedziałbym, że ponieważ za czasów I Rzeczypospolitej ziemie ukraińskie wchodziły w skład Korony, a ziemie białoruskie w skład Wielkiego Księstwa to jednak Ukraińcy wysuwają się na prowadzenie. Dodatkowo zwróćmy uwagę, że to ziemie ukraińskie są raczej bardziej obecne w świadomości historycznej Polaków,
Kaszubów nie liczę, bo wiadomo. Są osobnym narodem tylko na papierze. A ślązacy to jedynie grupa etniczna jak górale, więc ich tym bardziej.
Niedobitki na Łużycach też w miarę blisko,