Wpis z mikrobloga

Takie pytanie
mam pocetoperator PO-33. Fajna zabawka jednak ciałbym coś nieco większego ze tak powiem.
czy sa takie urządzania (czyli połączenie samplera z sequencerem) w przystępnej cenie?
Myślałem o elektron model:samples ale czytam ze "The Elektron Model:Samples can import samples but does not sample."
czyli co? nie moge tak jak w wypadku PO-33 podłączyć jackiem syntezatora czy filmu na YT aby zrobić sampla po audio?
Jak sie w takim wypadku robi sample? w jakiejś apce na smartfona, ipada czy komputer a potem importuje?
czy w ogłe chodzi o coś innego?

sorki sa sranie hasztagami ale w temacie pisze pierwszy raz wiec strzelam na ślepo…
#muzyka #produkcjamuzyki #sampler #sampler #muzykaelektroniczna #audio #house
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bibsz: Najlepszy tani sampler i maszyna perkusyjna to Circuit Rhythm. Bardzo fajna sekcja efektów, dużo opcji związanych z sekwencerem, zasilanie na akumulatorze, ładowanie i połączenie poprzez nowoczesny port USB-C oraz niewielkie rozmiary. Wady? Sampluje mono, do wielu gatunków nie jest to problem. Dużo droższy Digitakt też ma mono sample. Mam wiele droższych urządzeń, ale jego lubie bardzo i uznaje za mega przystępnego, nie tylko w kwestii ceny, ale też użyteczności
RitmoXL - @bibsz: Najlepszy tani sampler i maszyna perkusyjna to Circuit Rhythm. Bard...
  • Odpowiedz
  • 0
@RitmoXL: dzieki w sumie też o tym myślałem :)
takie pytanko jak wyglada strojenie sampli? Chodzi o to ze po-33 pracował w tylko jednej tonacji.
Tutaj jest dostępna po prostu cała chromatyka czy też są jakieś ograniczenia albo może wybór skali?

druga sprawa jak wyglada zapisywanie projektów?
w po-33 to działo po audio - po prostu sie uruchamiało zapisywanie stanu urządzenia i urządzenie generowało takie audio-data które trzeba było zapisać przy
  • Odpowiedz
@bibsz: Normalnie masz pamięć na sample i projekty, można potem nimi zarządzać przez aplikację Components. To już jest naprawdę cywilizowany soft w tych gratach. https://novationmusic.com/en/components Aplikacje można instalować, ale można też po prostu przez przeglądarkę obsługującą MIDI jak Chrome czy Opera używać.

Co do strojenia, brak skal, chromatyczne strojenie, 1 oktawa w górę albo w dół:

Macro 1 - (Tune) will alter the tuning of samples on the track
  • Odpowiedz
@bibsz: aaa projektów może być sporo, ale całość stanu nazywa się Packiem i tych packów możesz mieć wiele na kartcie micro-sd - wczytywać je dowolnie. Tylko nie można ich mieszać jakby. Każdy Pack to oddzielny byt.
  • Odpowiedz
  • 1
@RitmoXL:
dzieki. Przeraża mnie trochę brak jakiegokolwiek wyświetlacz ale jakoś nikt na to nie narzeka wiec chyba nie jest to problem :)
  • Odpowiedz
Przeraża mnie trochę brak jakiegokolwiek wyświetlacz ale jakoś nikt na to nie narzeka wiec chyba nie jest to problem :)

@bibsz: Ma to swoje minusy bo dokładnych wartości nie ma jak ustawić, ale plusem jest to, że nie myślisz o takich rzezach i lecisz z tym co się dzieje w urządzeniu. Ten sprzęt ma specyficzny flow, nie dla wszystkich - niemniej każdy może go wykorzystać, nawet jako prosty automat perkusyjny
  • Odpowiedz