Aktywne Wpisy

Mrbimbek +161

ZenujacaDoomerka +34
W ogóle dzwoniłam pierwszy raz w życiu na 112 wczoraj i jestem dalej roztrzęsiona
Bardzo daleki znajomy poinformował mnie o swoim planie na zrobienie sobie krzywdy i musiałam interweniowac.
Nie dość, że panicznie boje się telefonów to jeszcze ta cała sytuacja mnie naprawdę poruszyła.
Mam nadzieję, że policja coś zrobiła jednak
#zalesie #gownowpis
Bardzo daleki znajomy poinformował mnie o swoim planie na zrobienie sobie krzywdy i musiałam interweniowac.
Nie dość, że panicznie boje się telefonów to jeszcze ta cała sytuacja mnie naprawdę poruszyła.
Mam nadzieję, że policja coś zrobiła jednak
#zalesie #gownowpis
Kolejne pytanie o architekturę. Czy stosujecie CQRS w swoich projektach?
Oglądałem ostatnio 292. WJUG - Krzysztof Ślusarski "Porty, adaptery, CQRS, Event Sourcing, DDD… w Springu? Świetna prezentacja - bardzo dużo kodu. Jednak przeraża mnie w jaki sposób bardzo prosta aplikacja przemieniła się w potwora która ma tylko 3 zadania: utwórz pracownika, dodaj fakturę, wylicz "wydajność" pracownika. Finalny efekt to ogromna aplikacja: https://github.com/krzysztofslusarski/jug-hex/tree/08-readmodel. Oczywiście widzę zalety: value object, dzielenie aplikacji na domeny a nie service/controller itp. Jednak mam wrażenie, że aż tyle warstw abstrakcji jest mało czytelne i ciężko byłoby mi się połapać w takim projekcie. Idealnie moje odczucie oddaje komentarz z youtube:
Czy używacie CQRS w swoich projektach?
Można używać DDD bez mikroserwisów, event sourcingu. CQRS można uznać za ortodoksyjne wdrożenie zasad SOLID, więc czasem wychodzi trochę samo. Architektura heksagonalna też trochę wyjdzie niemal sama po przestawieniu się na myślenie
@Patres Każdy z tych buzzwordów trzeba traktować jako narzędzie, które po prostu mamy
Skad poznac ze ktos jest fanatykiem programowania funkcyjnego? Sam ci o tym powie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@PoteznyMagWody: Nie na tym polega DDD