Wpis z mikrobloga

Czy w wieku 33 lat ma jeszcze sens nauka? Chodzi głównie o programowanie czy samemu bez kursów/studiów da się to ogarnąć od zera absolutnego bez znajomości języka angielskiego? Od czego rozpocząć nauke? Język?
#programista15k #programista15k #programowanie
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy w wieku 33 lat ma jeszcze sens nauka?

JEŻELI MASZ ZAMIAR ŻYĆ NATURALNIE, do 40, to NIE.

JĘZYK (Wiesz, że jesteś inwalidą?/Ale to się leczy./Potrzebny zakres języka to kilka tygodni-mcy.) >>> NAUKA >>> PAPIER

@Hyrieus:
  • Odpowiedz
@Hyrieus: a jaki jest cel? Dostanie pracy w branży? Pewnie są dowody anegdotyczne za "tak", ale ja powiem raczej nie.
Boom w branży uważam że mamy za sobą. Miało to sens może 5 lat temu, kiedy próg wejścia był jeszcze niski, i desperacko szukano kogokolwiek. Teraz od juniora front end oczekuje się nie tylko puls i oddychanie, tylko skillowo to co 5 lat temu zaliczało się do middla, tyle tylko
  • Odpowiedz
@Hyrieus: człowieku, o czym Ty mówisz. Jak nie zacząłeś w wieku 4 lat kodować w Basicu i Pascalu, potem w wieku 6 lat w C, a do 12 roku życia nie rozwaliłeś olimpiady informatycznej a doktoratu do 20 roku, to się nie nadajesz. xD
  • Odpowiedz
@Hyrieus: Nauka ma sens bez względu na wiek. Możesz mieć i 60 lat. Mój ziomek zaczął studia informatyczne w wieku 36lat i zajebiście zrobił.
  • Odpowiedz
  • 0
kolejne takie idiotyczne pytanie. już mi się nie chce przekonywać, że warto dlatego napiszę.
nie, siedź tam gdzie siedzisz nie idź do przodu.
  • Odpowiedz
@Hyrieus: zależy co chcesz z tą umiejętnością programowania zrobić. Jezeli dołączyć do jakiegoś zespołu to tam średnia wieku to będzie 20-kilka lat, jeszcze nie jesteś az tak stary żeby się z nimi nie dogadać. Bo w kodzeniu dla biznesu samego twórczego programowania jest może z 20%, reszta to zebrania, narady, scrum mastery, zbieranie danych, poprawianie cudzych błędów, gaszenie fakapów na produkcji
  • Odpowiedz
Czy w wieku 33 lat ma jeszcze sens nauka?

@Hyrieus: W każdym wieku nauka ma sens, nawet teraz większy, jeśli nie chcesz się przeobrazić w stereotypowego starego dziada. No ale zacząłbym zdecydowanie od angielskiego
  • Odpowiedz
Bo w kodzeniu dla biznesu samego twórczego programowania jest może z 20%, reszta to zebrania, narady, scrum mastery, zbieranie danych, poprawianie cudzych błędów, gaszenie fakapów na produkcji

@hu-nows: To zależy od fimy, bo u mnie tak zorganizowali nowym sprinty, że spotkania to może max 10%, żeby jak najwięcej się dało uczyć itd.
  • Odpowiedz