Wpis z mikrobloga

#gotujzwykopem #strazpozarna

Co robić jak zapali się olej w piekarniku?

To że jak zapali się olej na patelni to wiadomo: nie można gasić wodą, jak najszybciej wyłączyć kuchenkę/gaz, przykryć patelnię przykrywką lub namoczyć szmatę, wycisnąć, żeby nie kapała woda i nią przykryć.

A w piekarniku? Przykładowo szaszłyki na drewnianych patyczkach. Patyczek dotyka ścianki i się zapala. Patyk nasączony tłuszczem, więc mocno się pali, potem zapala się cały pojemnik z tłuszczem (nad nim piekły się szaszłyki i ściekał tam tłuszcz). Co wtedy robić?
Wiadomo, nie polewać wodą. Ale co dalej? Zamknąć? Otworzyć? Jak ugasić ogień?
  • 8
@mk321: nie wspominałem nic o kuchence indukcyjnej. Jeżeli olej nie rozgrzeje się do 370 st to nie zapali się samoistnie.
Na kuchence gazowej płomień ma ponad 1000 st.