Aktywne Wpisy

Tzw "najseksowniejsza piłkarka świata" - 17 mln obserwujących na insta.
Przed operacjami całkiem miła dla oka, obecnie koszmarek dla fanów białych kozaków i wixy w wiejskich remizach.
Zgroza.
#bekazrozowychpaskow #bekazniebieskichpaskow #pilkanozna
Przed operacjami całkiem miła dla oka, obecnie koszmarek dla fanów białych kozaków i wixy w wiejskich remizach.
Zgroza.
#bekazrozowychpaskow #bekazniebieskichpaskow #pilkanozna
źródło: Gv9zPbxWMAAM_PA
PobierzUwaga frajerzy mam ważny komunikat!
10 lat czytam Wasze wysrywy ale nic nigdy nie napisałem (5 lat to nawet konta nie zakładałem bo po co) bo każdemu z Was opowiedziałem w myślach.
Czas wyjść z piwnicy!
Jestem inżynierem z jakimś doświadczeniem: optymalizowałem przepływy w silnikach spalinowych takich do samolotów i takich do samochodów ale zawsze bolało mnie to że nie jestem w stanie dotknąć rzeczy które projektuje no bo jak to niby zrobić w
10 lat czytam Wasze wysrywy ale nic nigdy nie napisałem (5 lat to nawet konta nie zakładałem bo po co) bo każdemu z Was opowiedziałem w myślach.
Czas wyjść z piwnicy!
Jestem inżynierem z jakimś doświadczeniem: optymalizowałem przepływy w silnikach spalinowych takich do samolotów i takich do samochodów ale zawsze bolało mnie to że nie jestem w stanie dotknąć rzeczy które projektuje no bo jak to niby zrobić w
źródło: IMG_1214
Pobierz

Czy i gdzie powinny być walidowane dane pomiędzy mikroserwisami?
Uczę się pisząc apkę (MERN i takie tam), z założenia architektura oparta o mikroserwisy. Pytanie moje brzmi - tak ogólnie czy i gdzie powinny być walidowane dane przesyłane w wiadomościach pomiędzy mikroserwisami?
W moim przypadku jeden mikroserwis A to UI, gdzie użytkownik wprowadza dane, i powiedzmy na razie jeden mikroserwis B który odpowiada za jakąś część logiki biznesowej ze swoją bazą danych realizując CRUD'a. Teraz jak użytkownik wprowadza te dane, to najpierw A je waliduje i przygotowuje,a potem one są wysyłane za pośrednictwem brokera do B. I teraz czy mikroserwis B powinien po swojej stronie sprawdzać poprawność danych czy nie musi ich sprawdzać i powinien im wierzyć że jako dane wewnętrzne są ok, bo np. testy sprawdzają że dane generowane przez A ok?
Co mówi na ten temat dobra praktyka? Sprawdzać czy tego nie robić bo to nadmierne asekuranctwo?
@kobrys13: Hm, no bym testami sprawdzał co wychodzi z A. Po głębszym namyśle także to co wchodzi do B z brokera.
Miałem bardziej rozpisany komentarz z uzasadnieniem ale jakiś kretyn umieścił przycisk "dodaj komentarz" w tym samym miejscu co "wyślij komentarz" i mi zginął przy próbie wysłania ( ͡° ʖ̯ ͡°) a drugi raz mi się nie chce pisać
@wykop wstydu nie macie tak długo tego nie poprawiać
Poza tym nie zawsze jesteś w stanie dokonać pełnej walidacji bez np. sięgania do bazy (np. sprawdzając unikalność wartości) więc lepiej zrobić walidację w serwisie B i zwracać błędy do A, który potem wyśle je do klienta.
Więc zrób walidację wstępną w A (poprawność wartości, długość, brak pustych itp.).
A w B zrób pełną walidację.