Wpis z mikrobloga

@asdfghjkl: który raz robisz takie wyborne mięsko? czy zdarzyło ci się kiedyś jakieś niepowodzenie, popełniłeś jakiś błąd? sama jeszcze czegoś takiego nie robiłam, a Twoje wygląda tak kusząco że chyba bym spróbowała swoich sił.
@maegalcarwen: robiłem wiele razy i nigdy nic wielkiego sie nie stało. Raz przesoliłem, ale tez nie do takiego stopnia ze było nie zjadliwe
Ważne żeby z solą nie przesadić. Solenie należy dostosować do wielkości kawałka mięsa. Na takie do 6cm najlepiej nie wiecej niż 24h. na takie powyżej 10cm srednicy. 2-3dni.
Wazne tez żeby nie używac do tego soli jodowanej
@Cyk_dwujeczka: obtaczasz mięso w cukrze i zostawiasz na 24h obracając je co 8h. Powinno puścić duzo wody. Po 24h płuszczesz pod bierzącą wodą i osuszasz recznikami papierowymi. Obtaczasz w nie jodowanej soli i zostawiasz na 1-3 dni zależnie od tego jak grube masz kawałki mięsa. obracając je co 8h odlewasz płyn który puści mięso.
Po tym procesie w soli płuszczesz znów pod bierzącą woda i osuszasz ręcznikiem papierowym.
Na koniec przyprawy