Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@aczutuse: klasyczny problem, na obecnym projekcie tez tak mam, chociaż jest coraz lepiej teraz. Ogólnie żeby to zlikwidować trzeba mocno zaangażować cały zespół w planowanie i projektowanie rozwiązań.
@dthprf: Można próbować jakoś zachęcać do wykazywania inicjatywy albo zadawać pytania konkretnym osobom (tylko nie ogólnie na jakie odpowie, "też tak myślę/zgadzam się/tak") ale słyszałem, że w niektórych firmach to jest uznawane jako nękanie więc różnie z tym bywa xD
@AnonimoweLwiatko: Zamiast angażować ludzi na siłę może warto pomyśleć czy te osoby w ogóle są na tych spotkaniach potrzebne. Skoro siedzą i "nic z niego nie wiedzą", to znaczy że się wyłączają i nie słuchają uważnie. A to z reguły oznacza, że te informacje nie są im potrzebne do pracy.

U nas osoby techniczne chodzą na stosunkowo mało spotkań. Dla zespołu jest jeden PO i on jest w stanie szybko streścić
@awiner: Różne spotkania mają miejsce i są też takie na których osoby techniczne powinny się udzielać, a się nie udzielają. Przykład to np. wspólny planning w firmach gdzie nie ma potężnych backlogów i samym tworzeniem i wydzielaniem zadań zajmuje się wspólnie cały zespół. Jak ich nie dotyczą to zwykle nie muszą się wdzwaniać, chyba, że jednak są częścią tego zadania i nawet jeśli bezpośrednio się taskiem nie zajmują to wiedza o