Wpis z mikrobloga

#arduino #raspberrypi #monitoring #diy
Siemka, chcialbym skonstruowac taki bieda system odstraszania dzikich zwierzat na szopke pod lasem. Jedyne wymaganie zeby dzialalo to z aku na 12v. Mialoby to dzialac tak ze w momencie gdy halogen z detekcja ruchu sie odpali dodatko z glosnika/glosnikow powinien sie odtwarzac dzwiek.
DALSZA CZESC GROZI UDAREM JESLI JESTES BYWALCEM ELEKTRODY.
Nie mam pojecia o pradzie etc, na arduino nawet e-papierosa nie zbudowalem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale wydaje mi sie ze w momencie gdy halogen sie wlaczy, powinien sie tez zwiekszyc woltaz i moze malinka po gpio moglaby to wykrywac i zaczac odtwarzac mp3?
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@COVID-21: rejestrator z wyjściem alarmowym, w momencie wykrycia przez kamerę ruchu zapalenie światła i włączenie komunikatu.
Ewentualnie jakaś centrala alarmowa z wyjściem i po wykryciu przez czujnik ruchu załączanie oświetlenia + ewentualnie głośnik
  • Odpowiedz
@COVID-21: Ale o co właściwie pytasz? Po co do odtwarzania mp3 rpi? Masz od tego milion przeróżnych modułów, dołożyć wzmacniacz, jakiś głośnik, zasilacz, podpiąć to pod lampę i tyle. Żadnych akumulatorów, rpi itd.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Lapidarny: Kamer nie potrzebuje, dlatego myslalem o samym oswietleniu z czujnikami ruchu.
@dktr: Nie wiem o co pytam bo sie nie znam, rpi przyszlo mi do glowy jako najlatwiejsze rozwiazanie, 220v tam nie ma dlatego mowilem o aku.
  • Odpowiedz
@COVID-21: najprościej się będzie wlutować do zasilania lampy i pociągnąć dalej kabel do radia i głośnika które zacznie grać od razu jak dostanie napięcie
  • Odpowiedz
@COVID-21: jak chcesz odstraszać dziki to one do dźwięku, światła, hałasu się przyzwyczajają. Teściowie mają działki uprawne w środku lasu i wszystko przetestowali. Zapachowe śmierdziele, światło, ogniska, alarmy NIE działają na dłuższą metę. Jak jest coś w szopie co je zainteresuje to i tak się tam dobiorą. Na te stwory jedynie działa akumulator samochodowy z podpiętym pastuchem na krowy. Jeśli chcesz ratować szopkę to jedyne co będzie działało jeśli w
  • Odpowiedz
@COVID-21: u teściów to dziki i wilki przeszkadzają. Ryją po działkach i wyjadają. Dodatkowo trą swoje boki o wrota jakby nie zabezpieczyć. Na kuny to klatki działają i odstraszacze takie dźwiękowe do kontaktu. Przy okazji i myszy by się wyprowadziły. Powodzenia
  • Odpowiedz