Wpis z mikrobloga

Jakiś śmieszek pobawił się balansem czerni i bieli przez co podbił sygnał ciemniejszych kolorów i osłabił sygnał jaśniejszych.

W efekcie spowodowało to większą widoczność światła odbitego przez skórę modelki i zredukowanie światła odbitego przez koszulkę. W praktyce dało to efekt przezroczystego ubrania. Zwykła, ale całkiem ciekawa gra światłem. Ten sam efekt można byłoby osiągnąć już analogowo, np. stosując odpowiedni filtr.

Edytowane foto nie ma znamion fejka, tak jak twierdzi Jaroniewska i Staśko. No ale c--j z tym, Jaroniewska lepiej wie jakie ma sutki, a Staśko lepiej wie, kiedy dochodzi do cyberprzemocy xD

#famemma
christian-huygens - Jakiś śmieszek pobawił się balansem czerni i bieli przez co podbi...

źródło: comment_1673281605v2JXFsBeUyMnD9WJP7f1yV.jpg

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ten sam efekt można byłoby osiągnąć już analogowo, np. stosując odpowiedni filtr.

@christian-huygens: nieprawda, zaden filtr analogowy tez tego nie zrobi, a zdjecie cyfrowe jaroniewskiej to niestety fotomontaz, wiem, ze to przykra wiadomosc, ale zajmuje sie obrobka i tego rodzaju wyciaganie szczegolow wiazaloby sie tu z koszmarnym pogorszeniem jakosci i pikselizacja ze wzgledu na znaczacy zakres zmian, wolalbym, zeby to bylo do zrobienia, ale niestety przykro mi rozwiewac wasze watpliwosci
  • Odpowiedz
@eurphie: sprobuj sobie zmienic szczegoly zdjecia manipulujac jasnoscia o 8 EV w PS i sie dowiesz prawdy jak wygladaja wtedy efekty, zapewniam, ze nie tak jak tutaj
  • Odpowiedz
@multypa: Wiesz na czym polega wywoływanie zdjęć zarówno analogowych jak i cyfrowych? Wiesz w jaki sposób powstają zdjęcia astrofotograficzne (to a propos zachowania jakości i zaprzeczaniu, że filtry mogą blokować przepuszczanie kolorów)?

tu jest rozjasnianie

otóż to. rozjaśnienie, czyli podbicie sygnału jakiegoś zakresu barw i redukcja innego. Więcej tu redukcji niż rozjaśniania. Szczerze mówiąc, to nie wiem jak wpadłeś na to, że łatwiej byłoby coś przekleić niż zagrać światłem.

W
christian-huygens - @multypa: Wiesz na czym polega wywoływanie zdjęć zarówno analogow...

źródło: comment_1673283562yxbfK3MaokQNWg49cAq3Vs.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
nie wiem jak wpadłeś na to, że łatwiej byłoby coś przekleić niż zagrać światłem.

@christian-huygens: w obrobce elektronicznej zdjecia nie ma zadnej "gry swiatlem" to sa jasnosci pikseli, swiatlem to mozna sobie "grac" na etapie naswietlania kliszy/czujnika, rozjasnianie i przyciemnianie w PS to juz nie jest manipulowanie swiatlem tylko przesterowywanie jasnosci, GAIN to juz nie swiatlo tylko zmiana jasnosci+noise
  • Odpowiedz