Wpis z mikrobloga

Droga bojówko,

mam pytanie odnoście chleba pszennego. Mam mąkę chlebową (T720) o dosyć niskiej zawartości białka (5,9g/100g). Planuję robić chleb pszenny na zakwasie żytnim. Hydro 70%.

Czy ta mąka podoła? Czy uda mi się wytworzyć odpowiednią siatkę glutenową, czy jestem skazany na porażkę?

Proszę o poradę. Dzięki za wasz czas i pomoc!

#bojowkapiekarska #chleb
  • 17
@Dr_J: Chleb żytni na zakwasie metodą trójfazową

Etap I:
- 40 g zakwasu żytniego
- 300 g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 310 ml ciepłej wody
Wszystkie składniki umieszczamy w misie i dokładnie mieszamy do uzyskanie jednolitej masy. Odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na 12 h do przepracowania.

Etap II:
- przefermentowany zaczyn z etapu I
- 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
- 170 ml ciepłej wody
@wykopowy_brukselek: Tak, fajny przepis i fajny chleb z niego, ale długo się go przygotowuje i jest z tym trochę zachodu. Jak mi się nie chce grzebać to mam inny, krótszy. Też można proporcje mąki zmieniać.
Chleb żytni razowy na zakwasie

Składniki:
250 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
500 g mąki żytniej typ 720-750
3 szklanki ciepłej wody (najlepiej filtrowanej)
zakwas żytni 200 – 300 g
@koraki: Co tu liczyć? Hydracja ciasta to po prostu ilość wody w cieście. Czyli przykładowe ciasto o hydracji 70% będzie składało się ze 1000g mąki i 700g wody.

U mnie chleb żytni ma 600g mąki żytniej (300g mąka T2000, 300g mąka T720), 600g wody, 15g soli, około 100g zakwasu żytniego.