Wpis z mikrobloga

@jeeeeeeeeeeeeeeeeeee69: odpalić tak, jechać nie. Silniki benzynowe potrzebują prądu z aku w czasie jazdy. Wiem bo sam to przerobiłem, padło mi jedno ogniwo i aku dawał 10V. Wtedy tego nie wiedziałem. Kolega odpalił mnie na kablach, silnik pochodził pół godz. Jak ruszyłem to dojechałem tylko do najbliższego skrzyżowania i zgasł
  • Odpowiedz
@Msciwy_pterodaktyl: @Kroledyp: dlatego specjalnie zaznaczyłem, że sam to przerobiłem w praktyce ale wiadomo, że zaraz ktoś napisze że bzdura...
@jeeeeeeeeeeeeeeeeeee69: spróbuj tak odpalić auto, bez aku, a jeśli się uda to przejedź kawałek i daj znać czy tak się da bo może to tylko kwestia mojego pojazdu. Moje auto wtedy to było Clio 2 1.4 w benzynie
  • Odpowiedz
@europa no mi chodzi o sytuację gdzie totalnie nie ma aku a nie tak że jest ale uszkodzony. Więc tylko dwa scenariusze mnie interesują że odpalę auto i odpinam jumpstarter i jade albo odpalę auto i jadę z podpiętym samym jumpstarter.

Nie chce robić takich testów dlatego pytam. Na necie raczej nie znalazłem takich testów ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@jeeeeeeeeeeeeeeeeeee69: możesz jeszcze poczytać o tym poza wykopem. Dowiesz się wtedy, że teoretycznie tak się da ale bardzo szybko uszkodzisz samochód. Ale co tam porady z elektrody, tylko mirko zna prawdę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Do it i zdaj relację ile będzie cię kosztowała naprawa
  • Odpowiedz
@PiotrFr
Czemu nie? Jeżeli można to proszę o rozwinięcie tematu.

@europa
No generalnie to nie znalazłem nic konkretnego na ten temat w internecie.
Nie zrobię tego sam bo generalnie mam akumulator w bardzo dobrym stanie, w okresie zimowym doładowuje raz w miesiącu i robię SPA dla akumulatorów specjalnym programem na prostowniku. Poza tym dostałem taki jumpstarter na święta w przecie i mam już dwa jeden starego typu taka walizka duża i teraz
  • Odpowiedz
odpalić tak, jechać nie. Silniki benzynowe potrzebują prądu z aku w czasie jazdy. Wiem bo sam to przerobiłem, padło mi jedno ogniwo i aku dawał 10V. Wtedy tego nie wiedziałem. Kolega odpalił mnie na kablach, silnik pochodził pół godz. Jak ruszyłem to dojechałem tylko do najbliższego skrzyżowania i zgasł

@europa: Ja kilka razy zmieniałem akumulator na pracującym silniku jak miałem jeden sprawny akumulator, brak kabli a potrzebowałem odpalić dwa samochody jednocześnie.
  • Odpowiedz
jest to możliwe odpalic samochod np takiego golfa 1.4 ktory nie ma akumulatora samym jump starterem jak na obrazku ?

@jeeeeeeeeeeeeeeeeeee69: Różnie bywa.

Kiedyś testowałem takie - jeden był rzekomo 2000A i był w stanie dać 110A w peaku i zakręcić rozrusznikiem tak żeby silnik sam ruszył.
Drugi (na obudowie 750A), dawał tylko 60A które szybko spadało do 40A i to już nie wystarczało.

Ogólnie to taki booster podłaczasz na chwilę
  • Odpowiedz