Wpis z mikrobloga

#gotujzwykopem #kimchi #kuchniaazjatycka

Czy ktoś robi może kimchi samemu? Szukam obecnie w miarę nie drogich słoików do kiszenia najlepiej z odpowietrzeniem (jeśli to konieczne) - tak aby nie trzeba było odkręcać słoika co jakiś czas. Jedyne w zasadzie co znalazłem to:

https://allegro.pl/oferta/sloik-do-kiszenia-kapusty-tescoma-della-casa-1-l-13019167412

No nie ukrywam, nie wychodzi to tanio. Szukam raczej małych słoików aby potem mogły sobie stać w lodówce (2 słoiki litrowe mi zrobią robotę na pewno, bo wtedy na zmianę można z jednego jeść a w drugim kisić), 5 litrowy baniak mi nie wejdzie, poza tym aż tyle tego kimchi jeść nie będziemy xD

Ktoś coś?
  • 12
@Khaine: nie do końca wiem o czym mówisz xD przecież tam ma być gaz i koreanki to chyba w ogóle robią w takich glinianych na luzie. Ja po kilku dniach kiszenia wkładam słoiki do lodówki na ręcznikach papierowych, bo czasami cieknie, ale na pewno nic się nie zepsuje.