@AlexanderShulgin wędziłem wiele lat ale już dawno doszedłem, że lepiej mięso upiec, jeżeli nie da się peklosoli to mięso bardzo szybko sinieje w środku i jest nieapetyczne z wyglądu, niestety, jak się robi solankę z peklosolą to jest to bardzo niezdrowe, Jednak wiele osób wybiera wygląd mięsa ponad zdrowie.
@radoskor3: podaj mi rzetelne badania na temat szkodliwego wplywu azotynu potasu w tak niewielkim stezeniu w jakim jest od dopuszczony do uzytku przez prawo Unii Europejskiej i zadna peklosol kupiona na jej terenie tego stezenia nie ma prawa przekroczyc. Bajdurzysz, nigdy nie wedziles, a o szkodliwosci peklosoli dowiedziales sie na forach dla bioeko oszolomow. Glowna rola azotynu potasu zawartego w peklosoli jest zabezpieczenie miesa przed rozwojem bakterii, utrwalenie koloru jest
@MMARS: typowo wiejskie "wedzenie" po swiniobiciu nie ma zbyt wiele wspolnego z prawidlowym wyrobem wedlin. Tam, gdzie od ubicia do uwedzenia mijalo kilkanascie godzin, wedzenie przebiega w niekontrolowanych temperaturach rzedu 90 stopni i wyzszych a wiec mieso wychodzi z tego procesu ugrillowane a nie uwedzone, z tego tez powodu zachowuje kolor (choc nie do konca) i ma taki sam termin do spozycia co mieso pieczone. Zdecydowanie nie wolno zadnego miesa
@szybki69 uwierz mi że jest tyle zajebistych przepisów na mięso pieczone że wędzenie jest zbędne, mówisz mi o azatanach ale zapomniałeś o dymie...ale nie mówię, że nie jjem wędzonego wcale (。◕‿‿◕。)
@radoskor3: Sam zacząłeś o peklosoli że jest wielce szkodliwa - nie jest o ile nie zezresz całego worka na raz. Szkodliwość peklosoli to mit, którego nie powinno się powielać. Zresztą nawet w przypadku wędzenia korzyści płynące z konserwacji i pozbycia się drobnoustrojów i poprawy mikrobiologi przewyższają ryzyko wywołania chorób.
@AlexanderShulgin: nie przecze, odpowiedzialem innemu uzytkownikowi @radoskor3: oczywiscie, ze jest mnostwo, nikt tego nie neguje, ale co to ma do rzeczy? Powielasz nieprawdziwe informacje na temat szkodliwosci wyrobow peklowanych a teraz dokladasz do tego jeszcze dym ( ͡°͜ʖ͡°) daj ludziom cieszyc sie z tego co jedza, bo w wedlinach nie ma niczego co ich zabije albo zaszkodzi a przedstawiasz to tak, jakbys
@szybki69 skoro twierdzisz że wędzenie poprawia mikrobiologię czegokolwiek to .....
Bez komentarza Jeżeli chodzi o jakieś, jak to mówisz drobnoustroje, to pewnie sporo ginie w solance o wysokim stężeniu, a reszta nie przy wędzeniu, tylko przy odparzaniu... Nie ośmieszaj się...
Wędzonka to nie kapusta kwaszona.
@Prusti lubię wędzonki ale staram się ludzi nakierowywać na mięsa pieczone bo to jest dużo większe pole do popisu, przepis na wędzonki nie ma co
@radoskor3: wlasnie udowodniles, ze nie masz pojecia o czym piszesz ( ͡°͜ʖ͡°) @szybki69: mysle, ze nalezy skonczyc dyskusje z tym panem, on wie swoje i zyje w swoim swiecie
Musze znaleść przepis. Jak dawniej po świniobiciu przyrzadzano szynkę do wędzenia?
Szynka była:
Glowna rola azotynu potasu zawartego w peklosoli jest zabezpieczenie miesa przed rozwojem bakterii, utrwalenie koloru jest
(。◕‿‿◕。)
@radoskor3: oczywiscie, ze jest mnostwo, nikt tego nie neguje, ale co to ma do rzeczy? Powielasz nieprawdziwe informacje na temat szkodliwosci wyrobow peklowanych a teraz dokladasz do tego jeszcze dym ( ͡° ͜ʖ ͡°) daj ludziom cieszyc sie z tego co jedza, bo w wedlinach nie ma niczego co ich zabije albo zaszkodzi a przedstawiasz to tak, jakbys
Bez komentarza Jeżeli chodzi o jakieś, jak to mówisz drobnoustroje, to pewnie sporo ginie w solance o wysokim stężeniu, a reszta nie przy wędzeniu, tylko przy odparzaniu... Nie ośmieszaj się...
Wędzonka to nie kapusta kwaszona.
@Prusti lubię wędzonki ale staram się ludzi nakierowywać na mięsa pieczone bo to jest dużo większe pole do popisu, przepis na wędzonki nie ma co
@szybki69: mysle, ze nalezy skonczyc dyskusje z tym panem, on wie swoje i zyje w swoim swiecie