Wpis z mikrobloga

Korki to wina blachosmrodziarzy, odcinek 2137

Przy skrzyżowaniu Borowskiej z Kukuczki mamy przejazd rowerowy, który jest główną przyczyną korków na Grota-Roweckiego (nawet pociąg mu ustępuje), bo rowerzyści wpieprzają się pod koła mimo znaku ustąp pierwszeństwa na DDR. Ludzie prosili miasto o:
1. Sygnalizację świetlną
2. Zbudowanie DDR dalej prosto, aby rowerzyści nie musieli przecinać Borowskiej

Co robi miasto? Usuwa "ustąp pierwszeństwa", a na drodze o natężeniu 25k aut/doba dorzuca progi zwalniające. DDR będzie do 2030 (jeśli znajdą się pieniądze) xD

Sam jeżdżę tam rowerem więcej, niż autem i uważam, że głupszego pomysłu nie można było wymyślić. Priorytet dla roweru to jedno, ale gdzie oni chcą zmieścić auta z Ołtaszyna, Wojszyc, Wysokiej, Żórawiny i reszty wioch? Ktoś powie, że alternatywą jest MPK, ale niestety nie - MPK częściej nie przyjeżdża, niż przyjeżdża na Grota ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#wroclaw
Pobierz Ogau - Korki to wina blachosmrodziarzy, odcinek 2137

Przy skrzyżowaniu Borowskiej ...
źródło: comment_16716978596N5CgIh38PVeklG0vDhf3j.jpg
  • 42
w korku stoi samochód czy rower?

@pekak: ()

gdyby większość ludzi wybierała rower albo zbiorkom to nie byłoby korków

@pekak: gdyby babcia miała wąsy, a ty mózg to babcia byłaby brzydka, a ty byś głupot nie pisał. Zbiorkom nie jest alternatywą, bo na Wojszycach on nie istnieje. Nawet jeśli autobus przyjeżdża (a to się nie zdarza często) to i tak stoi w tym samym korku. Do
@pekak: No widać jak wybierają rower od końca października do końca marca. Praktycznie nie ma rowerzystów.

@puexam: To samo co zwykle. Miasto przeciwko mieszkańcom.

@Ogau: A wszystko to w sumie przez jedną decyzję lata temu gdy ziomek nie zgodził się oddać terenu pod budowę drugiego pasa w stronę Wojszyc.

Generalnie to co robi miasto to jak zwykle żart. Znaki ustąp pierwszeństwa i tak nie były widziane przez rowerzystów. Część
albo od tego nieszczęsnego przejścia w stronę cenrum do świateł

@Darth_Gohan: dokładnie tak. To byłoby najlepsze rozwiązanie. Na początek do świateł przy szpitalu i usunięcie tego przejścia, a potem do Armii Krajowej. Ten pierwszy odcinek to jest, #!$%@?, 350 metrów. Tyle wystarczy do ograniczenia korków, a ci debile każą czekać do 2030 xD
@Ogau: Tam jest chyba 50 - 75 metrów gdzie jest problemem bo jest wąsko, ale to najczęściej przez auta. Tam by starczyło inaczej zorganizować nawet parkowanie i już byłoby łatwiej. Najgorszy fragment to jest od Żabki do świateł z tego co pamiętam bo tam już faktycznie pół szpitala potrafi się zaopatrywać, ale dałoby radę to ogarnąć.

No, ale po co rozwiązywać problemy jak można je stwarzać.

Przejścia nie usuniesz. Aktywiści by
@Wychwalany: na Brucknera te progi są świetne. Przez nie nie da się wyjechać z Gęsiej, bo ruch się zagęszcza na skrzyżowaniu. Można było progi dać przed skrzyżowaniem, a dali za i teraz przed sobą widzisz tylko ciąg zwalniających aut xD
@Ogau dziwne ze takie duże miasto jak Wrocław nie ma w niektórych miejscach mpk. Jak DDR jest zaśnieżona to możesz jechać po ulicy. A takie miasto jak Wrocław powinno mieć parkingi buforowe dla ludzi z wioch przy wjeździe do miasta. Odstawiasz auto I idziesz na tramwaj czy co tam jest. Ja praktycznie w ogóle nie jeżdżę autem po mieście i bardzo rzadko mam taką potrzebę.
dziwne ze takie duże miasto jak Wrocław nie ma w niektórych miejscach mpk

@Simfecstio: Wrocław nie ma praktycznie MPK 5km poza centrum. W teorii jest, w praktyce nie przyjeżdża. Szczególnie w godzinach szczytu.

Jak DDR jest zaśnieżona to możesz jechać po ulicy

@Simfecstio: tak, będę się pchał na ulicę z natężeniem ruchu 25k pojazdów na dobę w ujemnych temperaturach, gdzie droga jest śliska jak lód. Pomyśl, zanim coś napiszesz.

takie
@Ogau to jedz obojętnie jaka ulica równoległa. Pamiętam jak kiedyś tak jechałem do pracy bo była gołoledź. Ulice sprawnie odśnieżania. We Wrocławiu byłem kilkadziesiąt razy ;) ale w sumie chyba nigdy nie jeździliśmy autem do centrum. Z Wysokiej zawsze autobusem do centrum i tyle.
jedz obojętnie jaka ulica równoległa

@Simfecstio: uwaga, wklejam ulicę równoległą. Nie, nie ma tam obok DDR, ani nawet chodnika zdatnego do przejazdu. I uwierz mi, że na zdjęciu wygląda to znacznie lepiej, niż w rzeczywistości ( ͡° ͜ʖ ͡°)

I nie, ta i inne drogi osiedlowe nie były W OGÓLE odśnieżane. Trzeba było czekać, aż auta rozjeżdżą śnieg lub tak, jak pod moim domem, śnieg stopnieje (
Pobierz Ogau - > jedz obojętnie jaka ulica równoległa

@Simfecstio: uwaga, wklejam ulicę ró...
źródło: comment_1671703390VMhqm93V8nXexknD4nTeg1.jpg
@Ogau wy tak żyjecie w tym Wrocławiu? Nie no to bym jechał chodnikiem. Takie ulice zazwyczaj są krótkie. Myślę że nie ma co wylewać frustracji. A już na pewno nie ma co się żalić na wykopie. Ja zawsze sobie jakoś radzę. ;)
Ja zawsze sobie jakoś radzę. ;)

@Simfecstio: ja też. Wsiadam w auto. Do tego zmieniam firmę na taką, która płaci podatki poza Wrocławiem, żeby tam nie jeździć ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Ogau a ja mam firmę pod przystankiem tramwajowym. Jadę tramwajem przez ściśle centrum. W sumie z jednego skraju centrum na drugi skraj. Autem bez sensu. Rowerem nie lubię przez centrum więc jeździłem naokoło ale teraz zimno więc idealnie tramwajem. Tanio i ekologicznie
a ja mam firmę pod przystankiem tramwajowym

@Simfecstio: super. A miasto nie chce zbudować tramwaju na Wojszyce i co ci ludzie mają zrobić? Wszyscy przeprowadźmy się do centrum? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ja rozumiem, że można być za komunikacją miejską czy rowerami, ale w tym przypadku to jest bycie polakiem robakiem. "Może i rowerzyści nic nie zyskają, ale za to kierowcy i MPK stracą" xD