Wpis z mikrobloga

Przepis na tuszoną odleżynę z dupska Krzysztofa Kononowicza.

Składniki:

1 kg tuszoną odleżynę z dupska Krzysztofa Kononowicza

2 szklanki wody

2 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku, posiekane

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

2 łyżki posiekanej świeżej bazylii

1 łyżka posiekanego świeżego oregano

1/4 szklanki octu winnego

1/4 szklanki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Umyj odleżynę z dupska Krzysztofa Kononowicza i osusz ją ręcznikiem papierowym.

2. W misce wymieszaj wodę, oliwę z oliwek, czosnek, sól, pieprz, bazylię, oregano, ocet winny i sok z cytryny.

3. Umieść odleżynę w marynacie i odstaw na minimum 6 godzin w chłodnym miejscu.

4. Po tym czasie odleżyna jest gotowa do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 1 godzinę.

5. Po upieczeniu odleżynę podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
#kononowicz
  • 2