Wpis z mikrobloga

Nie wiem o co chodzi z tym straszeniem jak to ciężko znaleźć mieszkanie w Berlinie xD
Krótkie podsumowanie:
- Kupiłem konto premium na ImmoScout24
- Wysłałem jakieś 60 zapytań
- jakieś 30 osób mi odpisało i chciało umówić się na oglądanie mieszkania
- byłem obejrzeć 4 mieszkania
- aplikowałem o 2 mieszkania
- oba dostałem xD
- całość zajęło mi jakieś 10 dni
- wziąłem mieszkanie 70m za 1400 warm w dzielnicy Lichtenberg (nowe budownictwo)
- mój niemiecki to jakieś słabe B1

Także da się, proszę się nie zrażać! ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#berlin
#emigracja
#mieszkanie
#niemcy
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@botereq: 3 ostatnie payslipy od pracodawcy, skan dowodu/paszportu, formularz informacyjny od wynajmującego i Schufa. Czasami tez prosili o mój kontrakt lub potwierdzenie że mam Haftpflichtversicherung.
  • Odpowiedz
@Mr_A: Nie no, 1,4K warm, to dobre cena w stolicy, ktora jest biedniejsza niz reszta kraju ^^
No i ile kasujess w Berlinie? 50/60k€ brutto?
Pipka, nie interes.
  • Odpowiedz
@Og2ton: depozyt w wysokości 3300 euro (3x kaltmiete) No i trzeba będzie kupić jakieś łóżko na start. Niestety te mieszkania oprócz kuchni i łazienki są gołe.
  • Odpowiedz
@Mr_A: 1.4k za 70m2, jest w pytę, nie ma problemu mieszkaniowego w Niemczech ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ogólnie problem jeśli chodzi o duże miasta w jest taki, że brakuje w miarę tanich mieszkań dla ludzi którzy są np kasjerami w Lidlu czy jeżdżą Autobusem po Berlinie. Logiczne, że na 70m2 za półtorej kafla będzie mało chętnych i będzie łatwiej o takie mieszkanie
  • Odpowiedz
@erni13: ten problem dotyczy całej Europy jeśli nie świata, więc nie rozumiem czemu Berlin uchodzi za „wyjątkowo ciężki” do znalezienia lokum
  • Odpowiedz
@Mr_A: W porównaniu do Polski jest ciężki. Ale za wyjątkowo ciężkie miejsce jeśli chodzi o wynajem w DE uchodzi bardziej Monachium aniżeli Berlin ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@Mr_A: No widzisz… Kumpela ze swoim niebieskim szukała rok, też miała konta premium na tych immoscoutach itd. Koniec końców znalazła domek jednorodzinny 140m2 w Mahlsdorf za 1600 warm, z gwarancją w umowie, że nie podniosą czynszu przez 10 lat, ani nie rozwiążą umowy ( ͡° ͜ʖ ͡°) a to wszystko po tym, jak w sumie dla beki wstawiła ogłoszenie, że szuka mieszkania na ebay kleinanzeigen ze
  • Odpowiedz
@erni13: dokładnie, praktycznie w każdej stolicy Europy i dużym mieście osobie w takiej prostej ciężko się utrzymać i coś wynająć. Chyba trochę Wiedeń tylko lepiej wypada.
  • Odpowiedz
@erni13 mieszkanie pół biedy, mi się udało znaleźć w jeden dzień w monachium od osoby prywatnej. Spróbuj znaleźć żłobek dla dziecka. To jest dopiero jazda...
  • Odpowiedz