Aktywne Wpisy
Yurakamisa +37
Jako że użytkownik @huncwot_ jawnie wspierający rosjan twierdzi że rosjanie nie gwałcą na Ukrainie to warto przypomnieć że nawet 4 letnie dzieci nie mogą być bezpieczne.
Rosyjscy żołnierze zgwałcili 22-letnią Ukrainkę, wykorzystali seksualnie jej męża i zmusili parę do uprawiania seksu na ich oczach, zanim wykorzystali seksualnie także ich czteroletnią córkę — m.in. takie wstrząsające zbrodnie dokonywane przez rosyjskich wojskowych opisuje najnowszy raport ONZ. Rosjanie mieli zgwałcić również 83-latkę na oczach jej
Rosyjscy żołnierze zgwałcili 22-letnią Ukrainkę, wykorzystali seksualnie jej męża i zmusili parę do uprawiania seksu na ich oczach, zanim wykorzystali seksualnie także ich czteroletnią córkę — m.in. takie wstrząsające zbrodnie dokonywane przez rosyjskich wojskowych opisuje najnowszy raport ONZ. Rosjanie mieli zgwałcić również 83-latkę na oczach jej
snck +2
siema mam rozterki miłosne.
Ja pracuje na zdalnym i 8h dziennie robie i optymalizuje strony internetowe a potem mam wolne, albo jakieś dodatkowe zlecenia robię, w wolnym czasie zajmuje się swoim hobby a także gotuje obiady i co jakiś czas ogarnę w domu. Mam dużo wolnego czasu, przez to jak sobie życie ułożyłem.
Mam różową która ma ciężkie studia (sporo nauki, trudnej) i dodatkowo jeszcze na weekendy pracuje. Prawie wolnego czasu nie
Ja pracuje na zdalnym i 8h dziennie robie i optymalizuje strony internetowe a potem mam wolne, albo jakieś dodatkowe zlecenia robię, w wolnym czasie zajmuje się swoim hobby a także gotuje obiady i co jakiś czas ogarnę w domu. Mam dużo wolnego czasu, przez to jak sobie życie ułożyłem.
Mam różową która ma ciężkie studia (sporo nauki, trudnej) i dodatkowo jeszcze na weekendy pracuje. Prawie wolnego czasu nie
Oczywiście, nie jestem prawnikiem, dlatego zachęcam do dyskusji i dzielenia się spostrzeżeniami, jeżeli coś pominąłem lub przeinaczyłem. Dodam jeszcze pewne ciekawe niuanse, nie związane bezpośrednio z pasywną rezerwą w tym kilka słów o procesie legislacyjnym na poziomie sejmowej podkomisji nadzwyczajnej.
W skrócie, jeżeli chodzi o pasywną rezerwę, a konkretnie jej ćwiczenia, to ustawa wydaje mi się niejasnym bublem prawnym, który kwalifikuje się do natychmiastowej nowelizacji. Po kolei.
=============
Definicja żołnierza rezerwy/żołnierza PR
=============
Stara ustawa o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej zawierała jasną definicję żołnierza rezerwy:
W nowej ustawie nie znalazłem podobnego zapisu. Cały rozdział 2 działu X „Służba w pasywnej rezerwie" milczy na ten temat. Opisuje jedynie sposób pełnienia służby. Termin pojawia się jeszcze w przepisach dot. Kwestii rekompensat, sankcji czy statusu osób będących żołnierzami rezerwy w myśl poprzedniej ustawy (teraz są żołnierzami PR, ale to nie zamyka przecież tego zbioru), samej definicji znaleźć nie mogłem. Jak dla mnie to bardzo duży brak i duża wada tej ustawy.
=============
Osoba przeniesiona do rezerwy, niebędąca żołnierzem rezerwy.
=============
Poprzedni akt wyraźnie odróżniał żołnierza rezerwy od osoby przeniesionej do rezerwy, niebędącej żołnierzem rezerwy. Ten drugi termin, ani jakikolwiek analogiczny nie występuje w ustawie, poza jednym:
Ten zapis w ogóle wydaje mi się średnio gramatyczny, natomiast nadal pozostaje pytanie, co z osobami, które ćwiczeń nie odbywały? Wpadają w jakieś prawne limbo o nieustalonym statusie, czy jednak też będą żołnierzami PR? W konsekwencji lekko inaczej wygląda opisanie służby w rezerwie/PR, Stara ustawa mówi bowiem:
Mamy rozróżnienie, wiec są i dwie definicje. W nowej mamy tylko jedną:
Znowu, albo osoby bez przysięgi i odbycia ćwiczeń są jakimiś wykluczonymi i nie pełnią w ogóle służby (wątpliwe w kontekście powszechnego obowiązku obrony), albo są żołnierzami PR, albo nimi nie są, ale w sumie robią to samo, ale nikomu nie chciało się tego zapisać.
Co ciekawe, projekt rozporządzenia na 2023, który teoretycznie powinien opierać się o nową ustawę, używa tego terminu, który w tej ustawie nie występuje. Cyrk.
=============
Kto może zostać wezwany na ćwiczenia.
=============
Tutaj stara ustawa podaje listę osób, które można powołać, są to:
Sił Zbrojnych
W nowym akcie takiej listy brak, mamy tylko wykluczenia w postaci osób prowadzących kampanie wyborcze, posłów, senatorów, radnych i samorządowców, kierowniczych stanowisk w administracji i osób po służbie zastępczej.
=============
Czy można powołać osobę bez przeszkolenia na ćwiczenia bez jej zgody czy wniosku?
=============
Stara ustawa znowu względnie jasno - tak, przy czym wskazuje warunki.
Ustęp 2. mówi tylko o żołnierzach rezerwy posiadających nadane przydziały kryzysowe, więc nas nie interesuje, natomiast ust. 10 brzmi:
Czyli wg. Starej ustawy można było to robić, ale wymagało to KONKRETNEGO rozporządenia RM. W nowej ustawie bez niespodzianek - nie znajdziemy żadnego przepisu na ten temat.
=============
Łączny czas odbywania ćwiczeń.
=============
Zmian w samym czasie trwania pojedynczych szkoleń zbytnio nie ma. Natomiast stara ustawa ograniczała ŁĄCZNY czas spędzony na ćwiczeniach w ramach całego czasu służby w rezerwie:
A nowa ustawa? Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie.
=============
Nadanie stopnia szeregowego
=============
Tutaj ciekawostka niekoniecznie związana z samymi ćwiczeniami, ale trochę mnie to zdziwiło. Stara ustawa regulowała to w ten sposób:
Po kwalifikacji dostawaliśmy wpis o przeniesieniu do rezerwy i o uregulowanym stosunku do służby wojskowej, artykuł o czynnościach w ramach kwalifikacji wojskowej mówił tylko o tym.
Czyli osoby po komisji będą teraz miały najwyraźniej od razu wbity stopień, ciekawe.
=============
Proces legislacyjny
=============
Po skierowaniu do podkomisji nadzwyczajnej ustawa przeszła przez nią w 4 dni (3 marca oraz 7-9 marca 2022). Do interesującego nas Dział X, rozdział 2 dodano jedynie Art. 248, ust. 2 - ten o wydaniu książeczek wojskowych po złożeniu przysięgi. Poza tym pozostałe artykuły w tym rozdziale pozostały bez zmian.
Stenogramy do przeczytania tutaj: https://www.sejm.gov.pl/Sejm9.nsf/biuletyny.xsp?view=3&komisja=OBN02N
I jeszcze ważne sprostowanie:
Przebycie ćwiczeń i złożenie przysięgi NIE OZNACZA PRZENIESIENIA DO REZERWY AKTYWNEJ. Tutaj okurat nowa ustawa jest jasna, jest to tylko dla osób, które złożą odpowiedni wniosek i będzie dla nich w ogóle miejsce w AR. Jeśli nie robicie nic, to zostaniecie po tym na nowo przeniesieni do PR, w tym aspekcie nie ma co powtarzać wymyślonej przez kogoś bzdury, bo już często to widziałam.
Na koniec spytam po żołniersku. O co tu kuwa jego mać chodzi w tym burdelu? O co tu chodzi?
Niejasna ustawa, klasycznie jak w ostatnich latach przepychana kolanem i uzupełniana na konferencjach prasowych.
Poniżej jeszcze tabelka z szybkim porównaniem
#obowiazkowecwiczeniawojskowe #wojna #wojsko #polska
W starej, jeżeli się wojsko o ciebie nie upomniało, to po 18msc było przeniesienie do rezerwy, w przypadku odroczenia (np. studia) po 18-36msc w zależności od rodzaju odroczenia.
Teraz jest tylko jedna opcja, albo ponownie znoszą pobór, albo kończysz 35 lat, powodzenia xD
Nowa ustawa
Limit do którego się odnoszę, to łączny czas jaki ktoś może ktoś spędzić przez CAŁĄ CZAS pozostawania w rezerwie, czyli obecnie do 55 roku życia.
W skrócie w przypadku trzymiesięcznego szkolenia, można było mieć takie maksymalnie 4 razy w życiu.
@DorodnyTucznik: czyli zagłosowali przeciw?
Banda nierobów rzucających kłody pod nogi by żyło się coraz gorzej, żeby nam było ciężko i było mało sił na zauważenie jak się te krowy wypasają za nasze pieniądze
Ten stan prawny jest NIE DO SPEŁNIENIA i trzeba się ewakuować z tego kraju. Kraj został zniszczony do końca. Człowiek który stworzył te przepisy to jakiś absolutnie totalitarny świr oderwany od rzeczywistości, jak
@Purple: Ale to że skończyłeś 35 lat nie zwalnia Cię z tych obowiązkowych ćwiczeń, tylko z ZSW (Zasadniczej Służby Wojskowej), to co trwa parę miesięcy ale od paru lat jest zawieszone. Tak, więc jak najbardziej idź na protest bo temat Cię dotyczy.
@Purple: widać ( ͡° ͜ʖ ͡°)