Aktywne Wpisy
ZygmuntJedyny +214
Kociaraa +23
Właśnie zobaczyłam te ,,okropne” filmiki Anny Lewandowskiej, gdy tańczy bachate. Spodziewałam się czegoś innego, bo taki hejt spadł na nią xD Zwykły taniec, w którym momencie ona tańczyła wulgarnie z jakimkolwiek partnerem? Może coś pominęłam ( ͡° ʖ̯ ͡°) #annalewandowska #lewandowski #lewandowska #bachata
Oczywiście, nie jestem prawnikiem, dlatego zachęcam do dyskusji i dzielenia się spostrzeżeniami, jeżeli coś pominąłem lub przeinaczyłem. Dodam jeszcze pewne ciekawe niuanse, nie związane bezpośrednio z pasywną rezerwą w tym kilka słów o procesie legislacyjnym na poziomie sejmowej podkomisji nadzwyczajnej.
W skrócie, jeżeli chodzi o pasywną rezerwę, a konkretnie jej ćwiczenia, to ustawa wydaje mi się niejasnym bublem prawnym, który kwalifikuje się do natychmiastowej nowelizacji. Po kolei.
=============
Definicja żołnierza rezerwy/żołnierza PR
=============
Stara ustawa o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej zawierała jasną definicję żołnierza rezerwy:
W nowej ustawie nie znalazłem podobnego zapisu. Cały rozdział 2 działu X „Służba w pasywnej rezerwie" milczy na ten temat. Opisuje jedynie sposób pełnienia służby. Termin pojawia się jeszcze w przepisach dot. Kwestii rekompensat, sankcji czy statusu osób będących żołnierzami rezerwy w myśl poprzedniej ustawy (teraz są żołnierzami PR, ale to nie zamyka przecież tego zbioru), samej definicji znaleźć nie mogłem. Jak dla mnie to bardzo duży brak i duża wada tej ustawy.
=============
Osoba przeniesiona do rezerwy, niebędąca żołnierzem rezerwy.
=============
Poprzedni akt wyraźnie odróżniał żołnierza rezerwy od osoby przeniesionej do rezerwy, niebędącej żołnierzem rezerwy. Ten drugi termin, ani jakikolwiek analogiczny nie występuje w ustawie, poza jednym:
Ten zapis w ogóle wydaje mi się średnio gramatyczny, natomiast nadal pozostaje pytanie, co z osobami, które ćwiczeń nie odbywały? Wpadają w jakieś prawne limbo o nieustalonym statusie, czy jednak też będą żołnierzami PR? W konsekwencji lekko inaczej wygląda opisanie służby w rezerwie/PR, Stara ustawa mówi bowiem:
Mamy rozróżnienie, wiec są i dwie definicje. W nowej mamy tylko jedną:
Znowu, albo osoby bez przysięgi i odbycia ćwiczeń są jakimiś wykluczonymi i nie pełnią w ogóle służby (wątpliwe w kontekście powszechnego obowiązku obrony), albo są żołnierzami PR, albo nimi nie są, ale w sumie robią to samo, ale nikomu nie chciało się tego zapisać.
Co ciekawe, projekt rozporządzenia na 2023, który teoretycznie powinien opierać się o nową ustawę, używa tego terminu, który w tej ustawie nie występuje. Cyrk.
=============
Kto może zostać wezwany na ćwiczenia.
=============
Tutaj stara ustawa podaje listę osób, które można powołać, są to:
Sił Zbrojnych
W nowym akcie takiej listy brak, mamy tylko wykluczenia w postaci osób prowadzących kampanie wyborcze, posłów, senatorów, radnych i samorządowców, kierowniczych stanowisk w administracji i osób po służbie zastępczej.
=============
Czy można powołać osobę bez przeszkolenia na ćwiczenia bez jej zgody czy wniosku?
=============
Stara ustawa znowu względnie jasno - tak, przy czym wskazuje warunki.
Ustęp 2. mówi tylko o żołnierzach rezerwy posiadających nadane przydziały kryzysowe, więc nas nie interesuje, natomiast ust. 10 brzmi:
Czyli wg. Starej ustawy można było to robić, ale wymagało to KONKRETNEGO rozporządenia RM. W nowej ustawie bez niespodzianek - nie znajdziemy żadnego przepisu na ten temat.
=============
Łączny czas odbywania ćwiczeń.
=============
Zmian w samym czasie trwania pojedynczych szkoleń zbytnio nie ma. Natomiast stara ustawa ograniczała ŁĄCZNY czas spędzony na ćwiczeniach w ramach całego czasu służby w rezerwie:
A nowa ustawa? Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie.
=============
Nadanie stopnia szeregowego
=============
Tutaj ciekawostka niekoniecznie związana z samymi ćwiczeniami, ale trochę mnie to zdziwiło. Stara ustawa regulowała to w ten sposób:
Po kwalifikacji dostawaliśmy wpis o przeniesieniu do rezerwy i o uregulowanym stosunku do służby wojskowej, artykuł o czynnościach w ramach kwalifikacji wojskowej mówił tylko o tym.
Czyli osoby po komisji będą teraz miały najwyraźniej od razu wbity stopień, ciekawe.
=============
Proces legislacyjny
=============
Po skierowaniu do podkomisji nadzwyczajnej ustawa przeszła przez nią w 4 dni (3 marca oraz 7-9 marca 2022). Do interesującego nas Dział X, rozdział 2 dodano jedynie Art. 248, ust. 2 - ten o wydaniu książeczek wojskowych po złożeniu przysięgi. Poza tym pozostałe artykuły w tym rozdziale pozostały bez zmian.
Stenogramy do przeczytania tutaj: https://www.sejm.gov.pl/Sejm9.nsf/biuletyny.xsp?view=3&komisja=OBN02N
I jeszcze ważne sprostowanie:
Przebycie ćwiczeń i złożenie przysięgi NIE OZNACZA PRZENIESIENIA DO REZERWY AKTYWNEJ. Tutaj okurat nowa ustawa jest jasna, jest to tylko dla osób, które złożą odpowiedni wniosek i będzie dla nich w ogóle miejsce w AR. Jeśli nie robicie nic, to zostaniecie po tym na nowo przeniesieni do PR, w tym aspekcie nie ma co powtarzać wymyślonej przez kogoś bzdury, bo już często to widziałam.
Na koniec spytam po żołniersku. O co tu kuwa jego mać chodzi w tym burdelu? O co tu chodzi?
Niejasna ustawa, klasycznie jak w ostatnich latach przepychana kolanem i uzupełniana na konferencjach prasowych.
Poniżej jeszcze tabelka z szybkim porównaniem
#obowiazkowecwiczeniawojskowe #wojna #wojsko #polska
Militaryzacja spolecznstwa jest typowa dla autorytarnych ustrojow
Żołnierzem pasywnej rezerwy jest ten:
1) komu nadano kategorię zdolności do służby wojskowej i przeniesiono do rezerwy, lub
2)
Do tego takie klimaty ze zdrowiem jak np: masz wade wzroku na poziomie +5/6, operowany zez w dziecinstwie - ale po tej operacji - masz klopoty ze wzrokiem.... - juz nie bede wyszczegolnial....
Na komisji, gdy mialem 19l - zapytano sie mnie czy mialem operacje...., zbadano.... i
Więc to tworzy brak logiki prawa.
Te wszystkie dziury i mozliwosci interpretacji sa zrobione specjalnie - przykladowo ogladalem ost filmik prawnika nt legitymowania -
@Dziczek3000: KOD mówił jak będzie, ale ludzie patrzący tylko miesiąc na przód się nie przejmowali.
Komentarz usunięty przez autora
No właśnie, tylko #!$%@? dajemy przyzwolenie. :( Wolałbym mieć wywalone i spokojnie żyć, ale nie muszą po prostu nas doić, kontrolować, i poniżać!