Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Cześć, mam pytanie o urlop chorobowy. Mam zapalenie gardła, typowe objawy. Potrzebuję kilku dni odpoczynku, żeby dojść do siebie. I myślałem, żeby zamiast iść do lekarza osobiście, wykupić teleporadę. W internecie stron z takimi usługami jest sporo - płacisz, oddzwania szybko lekarz i mówisz mu swoje objawy, dostajesz L4.

1. Ale jak zwolnienie z takiej "poradni" jest traktowane przez pracodawcę? W moim przypadku to duże korpo. Czy pracodawca może zobaczyć, za pośrednictwem jakiej firmy wykupiono teleporadę? Nie chcę, żeby było widać coś w stylu HaloZwolnienieL4Online sp. z.o.o.

2. Miał ktoś z Was problemy w pracy po wystawieniu zwolnienia przez teleporadę?

3. Czy np. bezpośredni przełożony dostaje z kadr informację o szczegółach zwolnienia?

Może jestem z poprzedniej epoki, ale takie zwolnienia kojarzą mi się podejrzanie.

#praca #zwolnienie #l4 #korpo #medycyna

---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #638ccb645adff1f3a519f6b8
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: LeVentLeCri
Roczny koszt utrzymania Anonimowych Mirko Wyznań wynosi 235zł. Wesprzyj projekt
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mtsen: pracodawca widzi nazwę podmiotu medycznego (np. Poradnia Zdrowia Psychicznego) oraz nazwisko lekarza. Pracodawca nie może "nie uznać" zwolnienia, co najwyżej może złożyć do ZUS wniosek o kontrolę. W dużych firmach raczej nikt tego w ogóle nie czyta i nie analizuje, po prostu się z ZUS importuje do systemu kadrowego i tyle.
  • Odpowiedz