Aktywne Wpisy
#primemma NOWY LINK DO PRIME MAM LIMIT WIADOMOŚĆI W KOMENTARZU MOGE WYSŁAC LINKA
#wojna #rosja #ukraina Z bardzo dużym ubolewaniem oglądam jak ogromne straty ponosi wojsko ukraińskie każdego dnia na froncie od kilku tygodni z kacapskim wojskiem pomimo tego, że tak naprawdę cały świat zbroił front ukrainski.. Wydaje się, że w naszym interesie polskim jest jak najszybsze naciskanie strony ukraińskiej na szybki rozejm, nawet kosztem wschodnich ziem. My Polacy powinniśmy grzać pieczywo póki gorące i również ponosić pewne korzyści
#zwolnienielekarskie #programista15k #lekarz #luxmed
Lekarz wpisuje pesel daty kod czy może chodzić i wybiera pracodawcę z listy do którego ma przejść kopia.
Obowiązek zgłoszenia miejsca pobytu do ZUS to nie kwestia lekarza tylko sprawa między ubezpieczonym a ZUSem.
To co wpisze lekarz w kwestii adresu to jest mniej ważne. Ważne co masz zgłoszone w danym momencie ZUS - a na pacjencie ciąży obowiązek poinformowania do 3 dni.
A inna kwestia
@enzet , lekarz ma prawo uzaleznic wystawienie ZLA od osobistego zbadania.
Zawsze można przedłożyć tłumaczenie przysiegle 'zagranicznego' zwolnienia w ZUS.
@Ekscentryczny_obserwator: coo?
Rozważ jednak takie sprawy:
- co mowi twoja umowa o prace na temat pracy z innego kraju. Czy pracodawca wie skąd pracujesz?
- jak się mają warunki twojego ubezpieczenia do takiej sytuacji?
- co zrobisz w przypadku, jesli ZUS będzie chcial
@enzet: Zależy od lekarza, prawnie możesz, formalnie lekarz może odmówić wystawienia bez zbadania pacjenta.
Co do osobistych doświadczeń to polscy lekarze wystawiają L4 polskim pracownikom ktorzy pracują w
Zdarzało mi się jeszcze jak pracowałam w PL wystawiać pracownikom zatrudnionym w PL firmie w Niemczech ale to były sytuację dość proste - przyjechał na kilka dni do PL, rwa kulszowa zweryfikowana badaniem, L4. Nie obchodziło mnie też wówczas czy na tym zwolnieniu wyjedzie np do Niemiec - to była prawa miedzy pacjentem zusem i pracodawcą.
Zdarzało mi się też pisać zwolnienie osobie zatrudnionej w firmie zagranicznej, pracującej za granicą, a będącej w PL tylko na weekendy.
Tylko teraz kwestia teleporad świadczonych osobie przebywającej za granicą (jak u OPa) - dla mnie to trochę odrębna sytuacja która pojawiła się w czasie covid (teleporady). Zawsze zwolnienie może wystawić hiszpański lekarz - tylko to faktycznie więcej
Teraz dzwonią z teleporadą z Niemiec i lekarze bez wiekszej spiny wystawiają na co chcą i ile chcą.
Mnie ZUS kontroluje dużo, dlatego unikam w spzoz i nzozach wypisywania L4 przez tele, za to w sieciówkach nie kontrolując wcale.