Wpis z mikrobloga

@mitchumi: ok, trzymam za słowo :)

to mogę się wymienić na szynkę pieczoną, marynowaną w czerwonym winie, z plastrami pomarańczy i goździkami. Pięknie pachnie, wygląda i smakuje
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@moll: pal 6 to gęś bo wiadomo że dobra ale ten przepis na ziemniaczki to oszalejesz
No i oczywiście rozumiem że wiesz co to znaczy konfitowanie I jesteś gotowa na zakup 5 czy 6 kg smalcu =)
@moll: nie lubię polędwiczek ;)
Nogi z gęsi konfitowane - tak jak ja robiłem bo przepisy są różne. Konfitowanie to długie GOTOWANIE produktu w tłuszczu o temp. ~80C (źródła podają 70-90C). Jak ktoś powie, że gotowanie w tłuszczu jest fe bo to tłuszcz, to się myli bo nic z tego tłuszczu nie wsiąka w potrawę. Polecam termometr kuchenny ze szpikulcem.
Uwaga - nogi się muszą marynować minimum 24h, żeby nie było
@mitchumi: ciężarnej to nie bij xD

w tym roku nie zrobię, bo mnie w ciąży zapach smalcu odrzuca, a tu nie dość, że go tyle to jeszcze na kilka godzin wdychania wyziewów w kuchni. Akurat ze sprawdzaniem temperatury to żaden problem, bo termometrów używam do serów i szynkowaru, więc mam i umiem :P