Aktywne Wpisy
Prawie 10 min histerii neurotycznej psycholoszki bo jakiś chłop na siłowni ma oczy i się na nią patrzy XD
#p0lka #bekazrozowychpaskow #logikarozowychpaskow #blackpill #redpill #bekazpodludzi
#p0lka #bekazrozowychpaskow #logikarozowychpaskow #blackpill #redpill #bekazpodludzi
Hej.
Jestem świeżo po ślubie. Przed ślubem z mężem byłam kilka lat, wynajmowaliśmy mieszkanie, wszystko było ok. Oboje pracowaliśmy, ale to zawsze mąż zarabiał więcej (jest sporo starszy, ja wtedy jeszcze studiowałam). Mieliśmy oddzielne konta. Przeżyłam niemały szok, jak kompletnie przypadkiem podczas sprzątania znalazłam umowę kredytową (konsolidacje) męża na ponad 300k złotych do spłaty (liczone już razem z odsetkami). Przez te wszystkie lata ani słowem się o tym nie zająknął.. Wiedziałam, że
Jestem świeżo po ślubie. Przed ślubem z mężem byłam kilka lat, wynajmowaliśmy mieszkanie, wszystko było ok. Oboje pracowaliśmy, ale to zawsze mąż zarabiał więcej (jest sporo starszy, ja wtedy jeszcze studiowałam). Mieliśmy oddzielne konta. Przeżyłam niemały szok, jak kompletnie przypadkiem podczas sprzątania znalazłam umowę kredytową (konsolidacje) męża na ponad 300k złotych do spłaty (liczone już razem z odsetkami). Przez te wszystkie lata ani słowem się o tym nie zająknął.. Wiedziałam, że
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Ja planuję uda z gęsi konfitowanie. Rok temu były, wszyscy żerli a ja nie miałem smaku bo covid to w tym też będą =)
Dajcie jeszcze jakieś inspiracje. 3 lata temu robiłem porchette i też była petarda.
#gotujzwykopem #swieta #jedzenie
to mogę się wymienić na szynkę pieczoną, marynowaną w czerwonym winie, z plastrami pomarańczy i goździkami. Pięknie pachnie, wygląda i smakuje
No i oczywiście rozumiem że wiesz co to znaczy konfitowanie I jesteś gotowa na zakup 5 czy 6 kg smalcu =)
a polędwiczki w sosie musztardowym albo grzybowym?
Nogi z gęsi konfitowane - tak jak ja robiłem bo przepisy są różne. Konfitowanie to długie GOTOWANIE produktu w tłuszczu o temp. ~80C (źródła podają 70-90C). Jak ktoś powie, że gotowanie w tłuszczu jest fe bo to tłuszcz, to się myli bo nic z tego tłuszczu nie wsiąka w potrawę. Polecam termometr kuchenny ze szpikulcem.
Uwaga - nogi się muszą marynować minimum 24h, żeby nie było
w tym roku nie zrobię, bo mnie w ciąży zapach smalcu odrzuca, a tu nie dość, że go tyle to jeszcze na kilka godzin wdychania wyziewów w kuchni. Akurat ze sprawdzaniem temperatury to żaden problem, bo termometrów używam do serów i szynkowaru, więc mam i umiem :P
Najgorsze, że przez to żadnych perfum nie mogę używać, bo wszystkie mi śmierdzą :(
Pamiętaj dobrze 'zbutterflyować' mięso =)
No i ze skórą oczywiście nie