Aktywne Wpisy

Zaczytanaa +51
Do jakiego kraju chcielibyście wyemigrować/urodzić się i dlaczego akurat tam? U mnie w sercu niezmiennie od kilku lat Islandia - brak upałów, czyste powietrze, piękne krajobrazy i kolor niebieski na fladze

Javert_012824 +165
Sytuacja z Lęborka. Kto według was jest winnym tego incydentu?
#wypadek #polskiedrogi #samochody #motoryzacja #prawo #prawojazdy
#wypadek #polskiedrogi #samochody #motoryzacja #prawo #prawojazdy

Komentarz usunięty przez autora
Brak dobrej komunikacji miejskiej, brak infrastruktury drogowej na nowowybudowanych osiedlach i zwężenie istniejących arterii buspasami i innymi wynalazkami.
@wszystkieNazwyZajete: korki w mieście zaczęły się ponownie od 2015, zbudowanie A8 dało kilkuletni oddech w mieście
@fiddle: Jak chcesz mieć dobrą komunikację miejską bez buspasow?
@instalacja: to prawda. Ale obecnie nie ma dobrej komunikacji miejskiej. Ale to przez rządzących i ich dziwne pomysły, a raczej brak pomysłów na sprawny ruch w mieście.
@instalacja: No tak bo mówimy o Wrocławiu w którym nie mamy nawet biletu aglomeracyjnego. Także można sobie dyskutować.
@instalacja: Buspas lekiem komunikacji we Wrocławiu xD. Zacznijmy od buspasów na Zwycięskiej i Grota. #!$%@? tam, że autobusy na tych ulicach nie jeżdżą, bo nie wyjeżdżają z zajezdni ( ͡° ͜ʖ ͡°)
W tym mieście niestety nie ma miejsca na buspasy, co ostatnio potwierdziło usprawnienie ruchu na Jagodnie po usunięciu buspasa¯\_(ツ)_/¯
#ukraina #wojna
@Darth_Gohan: Czyli będziesz miał bilet z którego nie skorzystasz, bo nie będzie jak jeździć MPK po mieście?
Bo dalej będzie się opłacało mieć auto i być wszędzie szybciej i mieć możliwość jechania tam gdzie się chce? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Co z tego, że masz Buspas jak ten Buspas jak na Jagodnie sprawia, że autobus stoi zdecydowanie dłużej bo musi się do niego dostać?
Buspasy też trzeba umieć robić.
Najpierw dobrze zorganizowany transport, a potem na to bilety.
Żeby móc zorganizować transport musisz mieć go po czym puścić. Na tą chwilę we Wrocławiu nie ma jednej poważnej obwodnicy nawet.
Bo była mała popularność ( ͡° ͜ʖ ͡°) Właśnie przez mizerną jakość usług i nie ma sensu go utrzymywać.
Nie ma go bo się Wrocław nie dogadał z PKP i samorządem wojewódzkim.
Do tego w ramach umowy biletów aglomeracyjnych była jeszcze kwestia jeżdżenia na bilecie na okaziciela po mieście w PKP w ramach tego biletu MPK. A to już miało całkiem spory wpływ na to jak dużo ludzi wybierało kouminkacje zbiorową w mieście.
@symis: co ty chłopie pieprzysz za durnoty? Nie ma bo się Sutryk sam ze sobą nie dogadał jak jeszcze siedział w zarządzie KD
Elementów układanki jest kilka: park+ride, infrastruktura przesiadkowa, częstotliwość, pokrycie, .... bilet aglomeracyjny to wszystko spina a jego wykorzystanie zależy od poziomu zaawansowania systemu. Nasz system, okazuje się, był wystarczający na tyle, że ludzie chcieli z niego korzystać. Tyle
@Positano1: ty się śmiejesz a w szczycie na Zwycięskiej matka z wózkiem przejdzie
@puexam: najlepsze jest to że ja się nie śmieje, tylko to była w pełni poważna rada ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@forkbomb: Bo nie było takiej kasy jak każdy z tych podmiotów by chciał, gdyż nie było kasy od mieszkańców z tych biletów. Jakby to był taki złoty graal, to każdy by się chciał wpływami z niego dzielić przecież.
@wszystkieNazwyZajete: niemożliwe, przecież więcej dróg i pasów to mniejsze korki. złą drogę oglądasz mówię ci, zobacz inne pasy bo różne są :D
@symis: otóż jest. ponieważ ludzie jeśli nie dojadą zbiorkomem, dojadą swoimi samochodami. A to już jest bardzo sprawa miasta Wrocław.
ale co nie działa? sam jeździłem na takim bilecie do pracy i działał.
pociągi jeżdżą po torach, przypominam. nie wiem co ma jedno do drugiego
@symis:
I że Ty jeździłeś, to nie znaczy że jeździli też inni i było to korzystne dla miasta.
@symis: no jasne.
z drugiej strony można naiwnie wierzyć naszemu łaskawie panującemu prezydentowi, że "nie było zapotrzebowania" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale nie ma on sensu jak nie ma infrastruktury, która mu posłuży. U nas tego nie ma, więc nie ma biletu.
Bo, niska przepustowość, nie wszędzie da się dojechać, brak planowania miasta pod kątem komunikacji miejskiej, stan torów jak i wykolejenia chociażby. I jest pewnie dużo więcej rzeczy ale nie chce mi się analizować.
Nie mieszkasz we Wrocławiu to nie wiesz, że tu pod kątem komunikacji żyje się coraz gorzej,
XD i nie ma niczego
@symis: to że tobie się bardziej opłaca nie znaczy że innym też
dopiero 31 lat.
kończę dyskusję bo motasz się z lewej na prawą, nie potrafisz podać żadnych konkretów a na koniec mi zarzucasz, że w ogóle nie mieszkam we Wrocławiu ( ͡° ͜ʖ ͡°
@forkbomb: Przecież podałem całe 3 wiersze i nic się nie motam cały czas mam jedno zdanie które napisałem wyżej ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nie ma infrastruktury od pieszo-rowerowej, przez drogową, po wodną i kolejową, by taki bilet miał sens. Miasto jest źle planowane pod tym kątem i taki bilet nie
że nie ma chodników i ścieżek rowerowych? no daruj ( ͡° ͜ʖ ͡°) nie można brać tego akurat argumentu na poważnie
co to
@instalacja: no nie wiem, może metro?
Co z tego, że jest ścieżka w jakimś fragmencie miasta, jak nagle się kończy i trzeba kombinować gdzie jechać dalej?
Co z tego, że masz wydzielone torowiska, jak się popsuje albo wykolei tramwaj na nim?
Co z tego, że są zwężane drogi wszędzie, jak nie
co do łysego, to
akurat mieszkałem na kletni dobre 20 lat więc zastanawiam się o