Wpis z mikrobloga

Ludzie, sprawa wagi najwyższej! Prowadzący oddał mi do poprawy projekt "uzdatnianie wód w przemyśle browarniczym" jako, ze mam za mało informacji o tym jak to wygląda w jakimś konkretnym zakładzie (browarze). Nie mogę tego nigdzie znaleźć a termin mam do poniedziałku... Dysponuje ktoś jakimiś schematami/ informacjami innymi niż te że wymogi dla wody to niska twardość węglanowa, magnezowa i uzyskuje się to ogólnie za pomocą dekarbonizatorów itp itd? Chodzi mu właśnie o konkretny zakład, schemat linii itp.

Ciekawe tylko, jaki zakład podaje informacje o jakości i parametrach wody do publicznej informacji...

#piwo #biotechnologia #browar #studbaza
  • 5
  • Odpowiedz
@kozio23:

musisz pisać bezpośrednio do jakiegoś browaru, np. w Warce są bardzo fajne babeczki w laboratorium i można z nimi pogadać. Woda użyta do warzenia to nie jest sprawa, o której się pisze publicznie, raczej zachowuje się do własnej wiadomości.

Ewentualnie zapytaj się @marcobolo, może ma jakieś informacje na powyższy temat.
  • Odpowiedz
@adamczo: Wiesz co, może byłby sens pisania do browaru gdyby mój cudowny prowadzący nie trzymał pracy miesiąc czasu i dał wiecej niż jeden weekend na znalezienie i opracowanie informacji...
  • Odpowiedz
@kozio23: popieram postulat @adamczo, warka ma potężną stację uzdatniania wielkości całych browarów w których my warzymy :P

Niestety nie mam dostępu do schematów instalacji Kłodawy czy Krajana, tym bardziej że obecnie jestem służbowo w Wa-wie i nie ma szans żebym się ruszył w weekend :/

BTW ktoś pisał do mnie na maila olimpowego w sprawie usuwania zanieczyszczeń antybiotykowych z wód do celów spożywczych (szukają partnera zainteresowanego wynikami projektu). To Ty/Wy?
  • Odpowiedz