Wpis z mikrobloga

Tyle krzyku o przypadkowe trafienie rakiety rosyjskiej/nieudaną obronę ukraińską (niepotrzebne skreślić) gdzie oberwaliśmy rykoszetem, że w ogóle milczy się na temat wczorajszego ataku na sieć energetyczną i ciepłowniczą Ukrainy.
Jak łatwo sterować tłumem.

Tymczasem wczoraj na Kremlu
- Dzisiaj zbombardujemy 20 elektrowni i 40 ciepłowni. Niech ukraińcy zamarzną na śmierć. A i jeszcze dwa polskie traktory.
- Ale dlaczego traktory?
- Widzisz! Mówiłem. Nikt nie będzie pytał o elektrociepłownie.

#ukraina #rosja #wojna
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@thorstein92: dosłownie. Na Ukrainie giną dziesiątki cywilów każdego dnia i nikt za przeoroszeniem tutaj nie daje #!$%@? a jak giną nagle dwie tak samo nieznane osoby z PL to wykopki chciałyby żeby zelenski osobiscie przyszedł na kolanach i przeprosił. Jest mi szkoda i Polaków którzy nie żyją i Ukraińców którzy giną, chcę tylko pokazać jak bardzo ludzie tu mają ludzkie życie o ile to nie jest polskie( chociaż i tego
  • Odpowiedz
@dzangyl: @Ciapatus:
patrząc na zachodnie media - tak, jest tak źle. wszyscy mówią tylko o Przyborowie.
patrząc na uszkodzenia sieci energetycznej i ciepłowniczej - tak, jest tak źle.(acz liczby do żartu wziąłem z IDzD)
  • Odpowiedz
patrząc na zachodnie media - tak, jest tak źle. wszyscy mówią tylko o Przyborowie.

@thorstein92: Ponieważ nikogo nie dziwią już straty w kilkumiesięcznym konflikcie ukraińskim. Polska będzie bardziej atencyjna dla przeciętnego klienta mediów.
  • Odpowiedz
@Kamikadze_z_chin: @thorstein92: nawet w Polsce ginie średnio 6 osób dziennie w wypadkach na drogach, przez cały rok ponad 2200 (dane z 2021 roku)

Już nie mówiąc o ponad 100 tys. nadmiarowych zgonów na covid

Czy te 2 śmierci się nie liczą? Liczą bo każda jest tragiczna, ale porównując do tego co się dzieje w Ukrainie i działo w Polsce, to jest to niestety bicie piany. Jeżeli to nie
  • Odpowiedz
@Kamikadze_z_chin: Zwykła gradacja.

Najbardziej obchodzi cię życie bliskiej rodziny, potem przyjaciół, gdzieś tam dalszej rodziny i zwierzaka, tragicznie zmarłego jeśli mieszkasz w małej społeczności, potem gdzieś dalej w Polskę. Powiem więcej, większość zasmuci się bardziej jak im ulubiona postać w serialu umrze. Tak to wygląda (kolejności można zamienić). Gdzieś tam dalej masz dopiero obywateli kraju ogarniętego wojną, którzy są dla ciebie cyferkami. A w krajach trzeciego świata których nawet większość ludzi nie potrafi wskazać na mapie to co?

Akurat zwracanie uwagi na "ważność" jednych nad drugimi jest nie na miejscu. Każdy, nawet gorliwie wspierający Ukrainę ma w dupie Afrykę czy inne zdupia. I nie wmówisz mi, że tak samo zacięcie jak wojnę na Ukrainie śledzisz konflikt w
  • Odpowiedz
- Widzisz! Mówiłem. Nikt nie będzie pytał o elektrociepłownie.

@thorstein92: Obiekty strategiczne burzone są na terenie Ukrainy od ponad pół roku, jakbyś nie zauważył. Zabijani są tam też ludzie. I nie zostaje to bez komentarza. Uderzenie rakiety na terenie Polski natomiast, to pierwszy taki incydent od czasu rozpoczęcia wojny. Dziwi Cię, że to jest głównym tematem?
  • Odpowiedz