@JanRouterTrzeci jest sporo zawodów na których można nieźle zarobić, teraz jest po prostu hype na IT bo robisz miesięczny bootcamp za 10 k i miesiąc później masz swoją pierwszą pracę jako programista 15 k ( ͡°͜ʖ͡°) a poza tym kuuuurła oni to siedzą tylko przy tym kąkuterze, to nawet męczące nie jest
@Andrzejek69 + w IT nie każdy zawód ma 10 netto po dwóch latach, a nawet jeśli już się jest w tej grupie zawodów najlepiej płatnych to trzeba być minimum przeciętnym żeby tyle dostać po 2 latach
@xPekka trochę to naciąganie, odnosnie tych pomp ciepła i przedstawicieli handlowych, wszystko idzie na prowizjach a jak wiemy teraz przy załamanym łańcuchu dostaw nie ma 50% towarow albo i więcej albo ceny z kosmosu. Ciezki rynek jest, jak mam 5 lat doswiadczenia w handlu w branży produkcyjnej (akurat bylem takim projekt managerem w zakupach czyli z drugiej strony) to widzialem ze po 2 latach realnie w moich rewirach to z 5-7k
@Andrzejek69: ukladanie kafelków xd Prawnik, spec od reklamy (obecnie lepsze stawki maja jak programisci) , manager, weterynarz, analityk, wlasciciel sklepu, scrum master, a obrcnie chyba polowa zawodow po zawodówce ... Programista z 2 lata expa i 10k to bajka. Moze brutto. 10k netto i wiecej to jako senior wyciagniesz. Ale lepiej wierzyć w bajki opowiadane w artykułach klepanych na zamowienie bootcampow
@Ekscentryczny_obserwator: Nie no ja pracuje w IT od pol roku i mam lekko inne spostrzezenia dlatego w sumie sie udzielilem do dyskusji. U mnie w SH kazdy ogarniety po roku mniej wiecej jest midem i ma ponad 10k netto B2B albo na UoP kolo tego brutto, chyba pracuje w dobrej firmie po prostu :). Nie jestem programista a wlasnie PM/SM i na hajs nie narzekam w ogole, widelki podobne co
@JanRouterTrzeci: imo najlepsza jest taka co sprawia przyjemnosc xD tzn mozna tez optymalizowac kasa itp. Mnie tak organicznie bardziej interesowala matma i fizyka ale nie widzialem w tym praktyki, it (zalezy dla kogo) tez bazuje na matematyce, logice, poprawnym wnioskowaniu i daje te praktyczne rezultaty uzytkowe (albo podloze aby je robic).
Chociaz teraz wydaje mi sie ze wolalbym skonczyc matematyczne studia i pracowac po nich w IT, a nie sama
Czy uważasz, że IT to najlepsza dostępna ścieżka kariery dla polaków?
Komentarz usunięty przez autora
@Andrzejek69: taa, każdy kto przekroczy 2 lata ma od razu 15k
Komentarz usunięty przez autora
Programista z 2 lata expa i 10k to bajka. Moze brutto. 10k netto i wiecej to jako senior wyciagniesz. Ale lepiej wierzyć w bajki opowiadane w artykułach klepanych na zamowienie bootcampow
Chociaz teraz wydaje mi sie ze wolalbym skonczyc matematyczne studia i pracowac po nich w IT, a nie sama