Aktywne Wpisy

rancorn +32
"słyszałeś że pisarski napisał książkę?
Słyszałem.
A czytałeś?
Nie.
Jak wiekszosc.
*SMIECH PAWIANA*
Słyszałem.
A czytałeś?
Nie.
Jak wiekszosc.
*SMIECH PAWIANA*
źródło: 1000053392
Pobierz
Napiszcie mi coś sympatycznego.

Dobrze że xDuoo Link2 Bal nie wspiera MQA:)
Cytuję
"Dział marketingu Tidala wsłuc**jąc się w głosy niezadowolonych z jakości MQA klientów przygotował jakże popularną w ostatnich czasach ofertę nowego ma się rozumieć wyżej wycenianego planu HiFi Plus.
Dotychczasowy plan HiFi dla nowych klientów zachowa cenę, ale zostanie pozbawiony jakości tzw. Master.
Cena nowego planu HiFi Plus to 59,99 zł miesięcznie."
"Najlepszy jest motyw na tym forum, że wiele osób podnieca się kablami za kupę siana, a słucha...z Tidala.
No naprawdę, słuchałem u znajomego wczoraj podobno hiper-super skonfigurowanego Tidala przez jakiegoś Roona, sprzęt też kozacki za ok. 20kzł, kablologia hi-end, rezultat:
to mój Walkman z Austrian Audio zdaniem właściciela tego setu zagrał te same utwory lepiej (muzyka ripowana z płyt CD).
Także jak większość słucha tu przez Tidala to khm, khm.
U mnie w domu po walce z tym g dałem se siana, nie płacę za kolejny msc.
Reasumując tego Tidala to jest jak lepsze radio cyfrowe, nic więcej.
I tak patrząc na to z pewnej perspektywy audiofile są sterowani jak marionetki przez producentów sprzętu i dostawców usług.
Jest drogi sprzęt z dobrym marketingiem, często gorszy od tańszego - to kupujemy. Jest usługa streamingu, której jakość jest gorsza niż old school, czyli granie z płyt, a nawet plików uzyskanych z tych płyt, albo zakup muzy np. w HD Tracks - ale jest na to hype - kupujemy. A gdzie się podziała pasja celebrowania muzyki w naprawdę wysokiej jakości?"
"Rozumiem, chodzi mi o to HIFI Plus. Przecież nie zmienią kulawego algorytmu działania MQA. To z jakiego powodu żądają większej kasy za to samo? Przecież w normalnym świecie droższa usługa dotyczy lepszej usługi, a nie tej samej.
Patrząc na taką formułę działania Tidala pierwsze co mi do głowy przychodzi to całkowite anulowanie abonamentu. Nie chodzi o kasę, tylko o traktowanie ludzi jak ciuli."
"Ja też raczej nie rzucę się na abo za 60 zł, tym bardziej, że ktoś mi tu uzmysłowił, bo nie zwróciłem na to uwagi, że część albumów master to pliki flac 16/44.1/48 z enkoderem MQA (sądziłem, że wszystkie są 24bitowe). I rzeczywiście, nader często trafiam na takie albumy.
Zobaczymy, jak to będzie. Na szczęście mam jeszcze Qobuza i Tidal nie jest dla mnie niezbędny."
"Po co Wam ten Master w ogóle, skoro co najmniej 90% albumów szczytową jakość osiąga w HiFi, bo oryginał był w formacie Red Book? W Masterze jest tylko dodane drugie tyle nic nie wnoszących próbek, przez co tylko router ma więcej danych do przewalania, a DAC do obrabiania. Czy włączę MQA, czy wyłączę, Master gra gorzej niż HiFi dla mnie. Rozmywa dźwięk i sztucznie koloruje odbierając realizm jednocześnie. MQA dokłada do tego dziwny sposób uprzestrzennienia przy jednoczesnym zubożeniu informacji harmonicznych. Dziękuję za takie ficzery, szczególnie za dopłatą. Ja bardzo chętnie przyjmę abonament na samo HiFi, bez Mastera i MQA, jeśli będzie on niższy niż dotychczasowy za HiFi+Master, bo mi to ostatnie do niczego nie potrzebne. Zresztą nie wiem, czy będę kontynuował przyjaźń z Tidalem. Obecny związek powstał poprzez wydanie w Gwiazdkę 2020 4zł i ma trwać do końca mają. Zobaczę, co wymyślą, ale ta promocja wówczas stała się ze wszech miar wytłumaczalna po ogłoszeniu zakupu Tidala przez Amazon. Chcieli zwiększyć liczbę subskrybentów, co podnosi zakupową wartość spółki."
"Na szczęście głownie i tak słucham własnych plików w 99% 24bit lub DSD, które są bezkonkurencyjne pod względem jakości vs streaming niezależnie jaki."
"Po lekturze i fragmentach filmiku wnioskuje że coś co kiedyś było innego typu, a ktoś to transformował w górę. Z tym że upsampling jest również szkodliwy. Nie da się w magiczny sposób danych których nie było, tj zwiększyć próbkowania albo z formatu bezstratnego uzyskać bezstratnego.
Podobne praktyki można było spotkać w miejscach z darmową muzyką flac w poprzedniej dekadzie, gdzie później okazywało się że muzyka z YT brzmi lepiej niż pobrany FLAC :( "
"Nie wiem, nie znam się. Facet z filmu wykazuje, że w plikach Tidala dzieją się dziwne rzeczy. I udowadnia to. Teraz piłka jest po stronie Tidala."
#tidal
"any company that takes criticism as an attack and does such petty sorts of things is instantly blacklisted in my books"
"The only “unfolding” that truly happens is the consumers wallet."
"Any
Skonfigurowałem DSD w Foobar2000 i pięknie gra:) Nareszcie świeci się zielona lampka w xDuoo Link2 BAL:)
Tak to ja mogę słuchać muzyki:) Tylko to i tak DSD64, moje urządzenie wspiera DSD256 więc byłoby jeszcze lepiej, ale to już trzeba zapłacić gruby hajs:)
Audio
źródło: comment_1668262303vuQrGbht62b9V7TZbdgOh6.jpg
Pobierz* chyba
Komentarz usunięty przez autora