Wpis z mikrobloga

Mireczki #python #programowanie

Zanim mnie zjecie za jakość kodu, to nie jestem programista15k ani wcale ileś k - bawię się hobbistycznie żeby nie robić głupich rzeczy w robocie po 100x i to jest w sumie pierwszy kod napisany.

Mam formularz w PDF z prostokątami do wypełnienia - wiecie - jak w formularzu-formularz nie mój. Skodziłem coś testowo - w sumie siędzę nad tym już dłuższy czas i mnie denerwuje że się nie posuwam do przodu z tym.

https://pastebin.com/Xwq8PrYy

chciałem osiągnąć coś takiego, że wprowadzony tekst będzie wpisany dokładnie w prostokącie w pdf w formularzu, natomiast jak będzie za długi względem prostokąta to się zawinie niżej aż do końca a jak będzie jeszcze dłuższy to się jakby utnie - tekst nie wyjdzie poza prostokąt (najlepiej by było jakby dynamicznie zmniejszał czcionkę ale w sumie jak to jest za dużo roboty to jest to nieistotne na tym etapie)

Jako że koordynaty w pikselach nic mi nie dają skorzystałem z przeliczania na mm ale w zależności od długości wprowadzonego tekstu zmienia jakby położenie początkowe - nie wiem czemu. Mógłby mi ktoś wskazać co robię źle? Jeżeli ja to dobrze rozumiem to dla mojego kodu 10mm od lewej krawędzi i 172 mm od góry powinien być start pierwszej literki + ograniczone polem tekstowym o wymiarach 190x25mm.

Drugi problem - jak tekst zawiera polskie znaki to drukuje się na PDF zamiast polskiego znaku czarny prostokąt. Jak to naprawić?
  • 3