Wpis z mikrobloga

@neoklasyk: przy niższym napięciu może być przekłamanie na procesorze w rozpoznaniu 0/1, co może mieć różne skutki. Najczęstszym jest po prostu wyłożenie się/bsod. Przy wyższym napięciu już takiego ryzyka nie ma, tylko układ się sporo mocniej grzeje.
opłaca się w to bawić? Osiagne jakaś sensowna wydajność np ryzena 2600?

@Itslilianka: wyciśniesz trochę % w górę, przy sporo większym poborze prądu. 2600 to kompletnie inna półka wydajnościowa. Nie do osiągnięcia przez ten brodwell(?)
więc co radzisz? Sprzedać te graty za jakieś 300 zł, i przesiąść się na ryzena 2600? Czy jest sens dołożyć już do 3600?

@Itslilianka: możesz spróbować wyhaczyć niezłe okazje na rozsądniejszą płytę główną am4 na może b350, bo b450 może być nieco przydrogie. Da to możliwość zamontowania w przyszłości nawet 5800x3d, których ceny na allegro/olx po kolejnych 2/3 latach powinny polecieć trochę w doł. Trzeba jeszcze wliczyć koszt wymiany ram ddr3
ale jest sens się bawić? Taki na maca podkręcony osiągnie wydajność ryzena 2600?

@Itslilianka: To jest 4 rdzeniowe CPU bez wątków. Jak chcesz możesz się w OC bawić, coś tam ci odrobinkę może da. W żadne inre rzeczy typu likwidacja gluta nie ma sensu się bawić. Sens to ma zmiana CPU.
no na YT pokazuje różnice klatek 51 v 69 więc gówno różnica jak dla mnie by wykładać hajs

@Itslilianka: Średni fps to nie wszystko. Ja na tym cpu miałem dziwne mikroprzyciecia w ac Odyssey mimo niezłego średniego fps. Po zmianie CPU przycięcia zniknęły, 4 wątki CPU to było zwyczajnie za mało aby było ultra płynnie.