Wpis z mikrobloga

Ekspert #gotowanie potrzebny. Czy jeśli upiekę drożdżówki z budyniem (mleko sojowe, żółtka itd) to mogę je wrzucić do zamrażalnika? Chciałabym upiec i wyjmować sobie po jednej kiedy będę miała ochotę, ale ciężko znaleźć mi konkretne info - niektórzy mówią że budyń można mrozić, inni że nie i już nie wiem. No i jest jeszcze kwestia że ten budyń i tak najpierw będzie miał mniej mleka, niż zazwyczaj + jeszcze zostanie przypieczony w piekarniku, więc może to robi różnicę? #pieczenie #gotujzwykopem
  • 9
@TUUOU: ostatnio zaczęłam mrozić chleb i wychodziło super, stąd taki pomysł. Drożdżówka powinna działać na tej samej zasadzie, tylko ten budyń (°° . Chyba zrobię trochę budyniu do tych, co zjem teraz, a te do mrożenia zrobię z dżemem i musem jabłkowym
@Kluskislaskie: Myślę że nie powinno być problemu. Produkty mleczne można mrozić jak wszystko inne. Nie widzę tutaj żadnych przeciwwskazań biologicznych. Niektóre, delikatne produkty mleczne jak np. jogurt mogą się rozwarstwiać przy zbyt długim i / lub zbyt szybkim rozmrażaniu. Ale budyń to tylko mleko zagęszczone skrobią, myślę że będzie bardzo odporny na rozwarstwianie czy koagulowanie.
@Kluskislaskie: Trochę się odwarstwia od drożdżówki. Ogólnie smak całości jest gorszy, ale nie ma tragedii. Najlepiej jeśli odmrozisz, podpieczesz i zjesz od razu, bo bardzo marnie wyglada po kilku godzinach od odmrożenia i wtedy moim zdaniem praktycznie nie nadaje się do jedzenia.