Wpis z mikrobloga

Murki co wybrać? Domy które rozważam to 220-270tys£ obecnie.
1. Wpakować się w kredyt mam 110tys£ depozytu w styczniu będę mógł najwcześniej. Procenty obecnie to 5-6% czyli słabo.

2. Poczekać conajmniej pół roku lub rok. Co doradza mi dobry znajomy co obracał domami.
Mówi że będą wyprzedaże kredyciaży co brali pod korek. On na sam kupił w 2009 roku chałupę o 50 tys £ taniej.
Za te pół roku uzbiera chłop około 130-140tys £ depozytu i jeśli by chałupy pospadały o te 20-30tys £ to chyba nawet opłaca się poczekac mimo że inflacja działa na niekorzyść ludzi z kapustą na końcie.

#uk
#finanse
#oszczedzanie
#nieruchomosci
#kredythipoteczny
#przemyslenia
#pytaniedoeksperta
#pytanie
adamsowaanon - Murki co wybrać? Domy które rozważam to 220-270tys£ obecnie.
1. Wpako...

źródło: comment_16666173813y0NnsPsudBRkrZq214Hpc.jpg

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
@adamsowaanon: zależy gdzie kupujesz ten dom, raczej wątpię że kredyciarze będą sprzedawać. Teraz jak stopy poszły w górę, a ty masz spory depozyt to ceny są niższe, mniej kupujących więc fajna sytuacja żeby negocjować i ugrać coś na samej cenie nieruchomości.

Jeden rabin powie tak a drugi inaczej
  • Odpowiedz
@adamsowaanon: Jeśli gotówkę przeznaczasz na konkretny cel to nie obchodzi cię inflacja konsumencka, tylko cena tego produktu. Jeśli ceny mieszkań mają spadać, to lepiej poczekać, odłożyć więcej i wziąć później mniejszy kredyt. Druga sprawa to gdzie aktualnie mieszkasz i jaki ponosisz tego koszt.
  • Odpowiedz
Druga sprawa to gdzie aktualnie mieszkasz i jaki ponosisz tego koszt.

@Infernal123: obecnie 400£ za pokój w środkowej Anglii, z tego połowę i tak odliczam od podatku jako koszt "biura" mojej "firmy" xd

Dodatki z tego co widziałem to wiele domów które mnie interesują mają sporo do poprawy wewnątrz i na ogrodzie, a ja z ojcem jesteśmy w stanie to elegancko wykończyć poprawić i może cena domu by po takim remoncie
  • Odpowiedz
@adamsowaanon: myslisz, ze bedzie jakas potezna wyprzedaz w uk? Zauwaz, ze w uk kredyty sa na stalej stopie. Kogos tam docisnie, ale czy bedzie to tyle osob, zeby moc to nazwac wyprzedaza? Po zakonczeniu fixa, robiac remortgage ktos bedzie wolal wydluzyc sobie okres kredytowania np znowu do 30 lat, zamiast sprzedawac dom/mieszkanie.

Nieruchomosc dla siebie zawsze warto kupic, majac 40-50% depozytu moze nawet jakis lepszy deal by Ci wpadl, niz te
  • Odpowiedz
@adamsowaanon: z obecnym prime ministerem uwazam ze trzeba sie wstrzymac, zobaczyc jakie cyrki beda, dopiero decydowac sie. Ogolem jestem laikiem w tej dziedzinie, to po prostu moje zdanie. Sam sie wstrzymuje z powodu prime ministerow. Kto wie co odwala./
  • Odpowiedz
@adamsowaanon
Jesli zaczna sciagac z zagranicy ludzi do najslabiej platnej roboty, zeby zapelnic luke po tych co wyjechali po brexicie i z powodu pandemii, to znaczy ze rynek wynajmu dalej bedzie dzialal co skloni ludzi do nie sprzedawania swojej nieruchomosci pomimo rosnacej raty.
Po drugie, jak bedzie wielki kryzys na swiecie to raczej nie trzymaj kasy na koncie tylko pakuj sie w nieruchomosc, najlepiej taka ktora mozesz kupic za gotowke i w
  • Odpowiedz