Wpis z mikrobloga

Skoro znajomy magazynier dostał robotę za 5.5k na rękę, to zastanawiam się co ja #!$%@?łem w tym swoim #!$%@? smutnym życiu, że po 8 latach w wielkim korpo zarabiałem w porywach 6.5k, po czym się zwolniłem i w nowej firmie dostałem 7k na rękę. Znam 2 języki obce, skończyłem studia techniczne na dobrej uczelni, od wielu lat programuję w C#, mam dużo różnych szkoleń/kursów za kupe kasy. Codziennie przed kompem po kilkanaście godzin... czytanie dokumentacji, poszerzanie wiedzy, po #!$%@? mi to?! Żeby zarabiać o 1.5k więcej niż na magazynie? Przecież gdybym wiedział 10 lat temu, że ten cały #!$%@? będzie wart 1.5k więcej niż leżenie do góry #!$%@?ą na fotelu to w życiu nie poszedłbym w IT.

#!$%@? jest to wszystko, coś poszło nie tak... nie wiem co zrobiłem źle. Mam już na wszystko #!$%@?. Nie przedłużę kolejnej umowy o pracę, #!$%@? to. Niech mi #!$%@?ą z tymi telefonami i laptopami. #!$%@? wielki progamista za taką #!$%@?ą pensję...
Miałem iść na fizola ale muszę psychicznie odpocząć. Jestem zły na siebie, że dałem się wciągnąć w ten wyścig szczurów. Taki ze mnie freethinker, że jebią mnie na kasę jak leszcza i gówno mogę z tym zrobić (,)

Chciałbym żeby to był bait, ale niestety nie jest - to #!$%@? rzeczywistość starego #!$%@? kawalera.

#pracbaza #praca #korposwiat #programowanie
  • 50
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@CalibraTeam na magazynie to nie jest taka przyjemna praca jak ci się wydaje xd ty masz energię by się uczyć po pracy, a po magazynie będziesz wyniszczony fizycznie i psychicznie, ale rób co uważasz.
  • Odpowiedz
@CalibraTeam:

po kilkanaście godzin dziennie

I tu jest pierwszy błąd, trzeba się szanować, jeśli masz etat to 8h i bajo. Jak sam mówisz wielki pan programista a daje sobą pomiatać gorzej niż ten magazynier. Zaczalbym to mówienia tego co piszesz w ostatnich 10 wpisach w pracy szefowi.

Jeśli faktycznie masz dobrego expa to znalezienie nowej pracy nawet remote to kwestia max kilku miesięcy z wybieraniem sobie kapryśnie firmy
  • Odpowiedz
@CalibraTeam: niestety przy uop często tyle płacą jak się nie jest z wawy krakowa wrocławia czy gdańska. Ja planuję iść po podwyżkę bo też widzę że magazynierzy mnie doganiają w zarobkach. Najlepsze że znam juniorów co więcej zarabiają ale 100% remote a to nie dla mnie.
  • Odpowiedz
@CalibraTeam: Prawda jest taka, że umiejętnościw IT to tylko 50% sukcesu. Z własnego doświadczenia wiem, że trzeba umieć 'sprzedać' siebie na rozmowach o pracę i mieć też jaja żeby do tej rozmowy doprowadzić. Znam ludzi w IT, którzy mają zajebiste skille, ale boją się zmian. Ja należę do tej grupy która ma #!$%@? skilla, ale nie boje się zmiany roboty i bardzo dobrze prezentuje się na rozmowach. 5 lat robię
  • Odpowiedz
@bobryikaczki u mnie podobnie tylko ~7 lat i ~25k. Umiejętność negocjowania, znajomość stawek, umiejętność sprzedania się i brak strachu przed zmianą są ważniejsze niż umiejętności techniczne
  • Odpowiedz
@CalibraTeam: ale #!$%@? xD Lepiej pracować w korpo gdzie możesz często-gęsto się opierdzielać i w zasadzie pracujesz równe 8h i robisz wypad do domu i nic Cię nie interesuje. Taki magazynier to może ma 5.5k na rękę ale pewnie za 200+ godzin w miesiącu a nie za pracę od pon-pt w godzinach 8-16 xD Rozwijaj się, zmieniaj pracę co roku to będziesz miał corocznie +1k tym bardziej że można pracować
  • Odpowiedz
@CalibraTeam: Po pierwsze nie wiesz, jaką on ma umowę, czy wszystko dostaje w pensji, czy może część bez składek "pod stołem". Po drugie siedzisz wygodnie w ciepłym biurze i się ciesz. Ludziom się wydaje, ze w korporacjach to są jakieś niesamowite pieniądze. Kolego, znam stawki w wieeeelu firmach. Rekrutuje, prowadzę dział HR. Zdziwiłbys się, jakie są realne zarobki, szczególnie poza takimi miastami jak Warszawa czy Kraków. Jest wiele stanowisk specjalistycznych
  • Odpowiedz
@CalibraTeam: dlatego właśnie uważam że nawet ludzie z ogromnym potencjałem intelektualnym powinni doświadczyć pracy fizycznej "za młodu", chociażby dorywczo podczas studiów. Wtedy potrafilbys docenić status jaki daje Ci wykształcenie i praca jako programista.
Ja miałem wątpliwą przyjemność kilka lat pracować jako fizol, obecnie programista... Nawet jakby mi dawali 2x więcej za #!$%@? układanie płytek czy kładzenie gładzi (obie te rzeczy potrafię fachowo robić) niż za to co robię obecnie czyli
  • Odpowiedz
@CalibraTeam mam 3 lat expa jako C# dev I na LN dziennie dostaje po 6 ofert pracy wszystko +100zl za h full remote. Nie wiem co poszło źle ale chyba lubisz być #!$%@? na kasę jak z takim doświadczeniem zarabiasz jak junior xD
  • Odpowiedz
dlatego właśnie uważam że nawet ludzie z ogromnym potencjałem intelektualnym powinni doświadczyć pracy fizycznej "za młodu", chociażby dorywczo podczas studiów.

@buhubuhu: ale moment kolego, poczytaj moje wcześniejsze wpisy - ja procowałem fizycznie przez około 3 lata
  • Odpowiedz