Yoooo mam 30 lat i przeprowadzam się na mieszkanie wynajmowane z dziewczynom (ona też pierwszy raz z domu wylatuje:D) Dajcie parę porad/tipów :D 1. W jakim banku założyć konto do opłat gdzie przelewalibyśmy po te 1500zł na opłaty + jedzenie. Chciałbym by miało 2 darmowe karty ewentualnie jedna osoba (np Ja) mógłbym płacić telefonem. 2. Czy zrzucacie się na artykuły seksualne ? gumki/tabletki czy każda strona płaci po swojemu ? 3. Jedna kołdra jebitna czy 2 mniejsze? 4. Skąd brać duże przyprawy ? czy może lepiej kupować więcej mniejszych paczek tymianku/bazylii ? 5. Czy UPC bez umowy na stały ma zewnętrzne IP do hostowania usług w internet? 6. Czy w mieścię mogę dostać mandat za to że odpalę auto (diesel) bo nim się zagrzeje nic nie widzę przez przednią szybę? 7. Czy kupując "dużą" rzecz dogadujecie się przed czasem kto Ją weźmie jakbyście się rozstali ? czy kupuje się zawsze w dobrej wierze licząć że do tego nie dojdzie ? 8. Jak płacicie za urodziny? Wspólny budżet czy z osobna ? 9. Co z wyjściami 50/50 czy raz ona Cie zabiera z prywatnego raz Ty ją z prywatnego ? 10. W jakim programie śledzić/prowadzić budżet rodzinny 11. Lista zakupowa papierowa czy jest coś lepszego na androida/windowsa ? 12. ?? Jakieś inne protiipy ;d?
1. W jakimkolwiek gdzie W pasuje. Jeśli konto ma 2 współwłaścicieli to dostaniecie 2 karty. Jeśli bank ma apkę na telefon to każde loguje się na swój numer klienta 2. Każdy za siebie,.ale jak wolicie. Ze swoją się dogadaj 3. Jeśli macie tendencję do zawijania się w kokon to 2 mniejsze 4. Markety typu Selgros, makro, zakupy online 5. Nie wiem, idź do punktu operatora i zapytaj 6. Zależy czy
@AnkieterPrzegrywu: coo dlaczego xD? Fajnei się nam razem śpi. Wystarczy jedno duże imho. Sen zbliża nawetjak się nie jest wtulonym bo wiadomo się nie da cały czas :D
@moll: 1.Myślałem że konto jest jednej osoby i się "dzielI" z drugą kartą i dostępem że tak się to robi a tu proszę inaczej :D 4. Tańsze od auchanów itd? Lepiej raz się tam wybrać i duże
@niebadzogrem: 1. Tak, tak się da i nie trzeba do tego ślubu xD idziecie we dwójkę do banku i załatwiacie podpisy pod unową. 4. Z tym tańsze to różnie, trzeba posprawdzać ceny, ale w wielu przypadkach tak, da się zaoszczędzić w stosunku do Auchana. A jak się wyrobisz w lenistwie to czekasz na dzień darmowej dostawy albo Smart na Allegro i kupujesz online hurtowo żeby samo przypełzło 8. A to tak,
@niebadzogrem: Nie zakładaj konta bo to nie ma sensu. Zainstalujcie sobie settle-up czy inną tego typu apkę i dodawajcie po prostu wspólne koszta. Dużo mniej pieprzenia a na pewno mniejsze zobowiązanie.
@niebadzogrem: 1. sporo banków ma konta współdzielone, wtedy oboje macie dostęp i macie dwie karty. Ja korzystam z mbanku i jestem zadowolony, ale ile osób, tyle opinii. 2. w naszym przypadku każdy płaci za swoje, chyba że w grę wchodzą jakieś prezenty, np. ja czasem kupuję zabawki, ona stroje. 3. w naszym przypadku jedna kołdra, bo lubimy się przytulać w nocy. Ale u każdego jest inaczej, znajomi mówią, że nie wyobrażają
@niebadzogrem: 1 chyba każde jedne 2 dlaczego wyrzucasz wspólne wydatki poza budżet? 3 dwie wielkie 4 allegro 5 musisz zapytać operatora 6 zależy od miasta 7 z takim podejściem to trochę słabo pakować się we wspólne mieszkanie 8 zależy co masz na myśli, jak chcesz jej/ona tobie kupić większy prezent bo tak to trochę słabo wciągać go na budżet xD 9 zależy co ustalicie, ale np w przypadku kiedy dostałeś mega
@dolOfWK6KN: @Kick_Ass: Bardzo merytoryczna pomoc :D Sporo się dowiedziałem w tym wątku, gdybym nie zapytał np nie wiedziałbym o wspólnym koncie bankowym czy google keepie. W związku są 2 osoby i ich "wiedza" jak w internecie są gdzieś fajne "pomysły" to warto chociaż spróbować a nie żyć wedle tylko naszych przekonań.
@niebadzogrem: jeśli nie wypracowałeś jeszcze z kobietą wspólnych odpowiedzi na te pytania o wspólnotowość to na chusteczkę idziecie na swoje? Co ty byś zrobił bez internetu? Pokolenie pierdół życiowych, ja piernicze.
@Kick_Ass: No wyprowadzimy się i będzie wdarażać rozwiązania, dzięki temu postowi na wykopie mogę zaproponować lepsze a koniec końców sami zdecujemy co najlepsze. Może np preferować 2 kołdry to będą 2 kołdry. Trzeba iśc na komprosimy w dwie strony. Dzieki temu topicowi poznałem nowe możliwości co w tym złego ? Czy zawsze trzeba zaczynać od 0? wymyślać koło na nowo ? Jak masz jakieś zagadnienie to też z neta nie korzystasz?
@niebadzogrem: #!$%@? , ile jesteś tam z tą swoją kobietą? Miesiąc? Nie chodzicie do restauracji? Jak funkcjonujecie w związku na codzień? Sypiacie ze sobą często? I co , pytasz wykopki czy lepiej jest mieć dwie kołdry? A skąd ci ludzie mają wiedzieć jak wam lepiej spać ? #!$%@?,pytasz o przyprawy? Serio? Gdzie teraz mieszkasz? W #!$%@? mniejszym gdzie nie ma sklepów a przeprowadzasz się do warszawy? Co do 2 puntku to
@Kick_Ass: Niecały rok :) Do knajp nie chodzimy nie nasz styl bycia. Bardziej wyjazdy pod namiot/zwiedzanie. Sypiamy jak jest okazja tj wyjazdy. Rzadko kiedy ona śpi u mnie w domu rodzinnym a Ja u niej nie spałem. Jak już śpimy to pod jedną i tylko raz się obudziłem z zimna bo nie miałem kołdry xD Także kupię największą jaka jest by nigdy mi jej nie brakło :P Co jest nie tak
@niebadzogrem: pigułki to zło. #!$%@? tarczyce, problemy z wagą, zakrzepy żył, niech suę dziewczyna nie truje. Kołdry zamawiaj z ikei , jest taka ponad 2m na 2m , idealna. Przyprawy my osobiście chodujemy w doniczkach, czego nie zużyjesz na bieżąco to zrywasz, obwiązujesz nitką i wieszasz w suchym miejscu, potem do torebek papierowych. Sadzonki oregano,bazylii kupisz za parę zł w sezonie. Worki po kg to #!$%@? bo wietrzeje szybko i traci
1. W jakim banku założyć konto do opłat gdzie przelewalibyśmy po te 1500zł na opłaty + jedzenie. Chciałbym by miało 2 darmowe karty ewentualnie jedna osoba (np Ja) mógłbym płacić telefonem.
2. Czy zrzucacie się na artykuły seksualne ? gumki/tabletki czy każda strona płaci po swojemu ?
3. Jedna kołdra jebitna czy 2 mniejsze?
4. Skąd brać duże przyprawy ? czy może lepiej kupować więcej mniejszych paczek tymianku/bazylii ?
5. Czy UPC bez umowy na stały ma zewnętrzne IP do hostowania usług w internet?
6. Czy w mieścię mogę dostać mandat za to że odpalę auto (diesel) bo nim się zagrzeje nic nie widzę przez przednią szybę?
7. Czy kupując "dużą" rzecz dogadujecie się przed czasem kto Ją weźmie jakbyście się rozstali ? czy kupuje się zawsze w dobrej wierze licząć że do tego nie dojdzie ?
8. Jak płacicie za urodziny? Wspólny budżet czy z osobna ?
9. Co z wyjściami 50/50 czy raz ona Cie zabiera z prywatnego raz Ty ją z prywatnego ?
10. W jakim programie śledzić/prowadzić budżet rodzinny
11. Lista zakupowa papierowa czy jest coś lepszego na androida/windowsa ?
12. ?? Jakieś inne protiipy ;d?
#pytanie #kiciochpyta #pytaniedoeksperta #zwiazki #logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow
1. W jakimkolwiek gdzie W pasuje. Jeśli konto ma 2 współwłaścicieli to dostaniecie 2 karty. Jeśli bank ma apkę na telefon to każde loguje się na swój numer klienta
2. Każdy za siebie,.ale jak wolicie. Ze swoją się dogadaj
3. Jeśli macie tendencję do zawijania się w kokon to 2 mniejsze
4. Markety typu Selgros, makro, zakupy online
5. Nie wiem, idź do punktu operatora i zapytaj
6. Zależy czy
@niebadzogrem: Tak, przestań wciskać spację przed znakiem zapytania.
Fajnei się nam razem śpi. Wystarczy jedno duże imho. Sen zbliża nawetjak się nie jest wtulonym bo wiadomo się nie da cały czas :D
@kowalkowskij: Przydałoby się xD
@moll:
1.Myślałem że konto jest jednej osoby i się "dzielI" z drugą kartą i dostępem że tak się to robi a tu proszę inaczej :D
4. Tańsze od auchanów itd? Lepiej raz się tam wybrać i duże
1. Tak, tak się da i nie trzeba do tego ślubu xD idziecie we dwójkę do banku i załatwiacie podpisy pod unową.
4. Z tym tańsze to różnie, trzeba posprawdzać ceny, ale w wielu przypadkach tak, da się zaoszczędzić w stosunku do Auchana. A jak się wyrobisz w lenistwie to czekasz na dzień darmowej dostawy albo Smart na Allegro i kupujesz online hurtowo żeby samo przypełzło
8. A to tak,
Komentarz usunięty przez autora
1. sporo banków ma konta współdzielone, wtedy oboje macie dostęp i macie dwie karty. Ja korzystam z mbanku i jestem zadowolony, ale ile osób, tyle opinii.
2. w naszym przypadku każdy płaci za swoje, chyba że w grę wchodzą jakieś prezenty, np. ja czasem kupuję zabawki, ona stroje.
3. w naszym przypadku jedna kołdra, bo lubimy się przytulać w nocy. Ale u każdego jest inaczej, znajomi mówią, że nie wyobrażają
2 dlaczego wyrzucasz wspólne wydatki poza budżet?
3 dwie wielkie
4 allegro
5 musisz zapytać operatora
6 zależy od miasta
7 z takim podejściem to trochę słabo pakować się we wspólne mieszkanie
8 zależy co masz na myśli, jak chcesz jej/ona tobie kupić większy prezent bo tak to trochę słabo wciągać go na budżet xD
9 zależy co ustalicie, ale np w przypadku kiedy dostałeś mega
Sporo się dowiedziałem w tym wątku, gdybym nie zapytał np nie wiedziałbym o wspólnym koncie bankowym czy google keepie. W związku są 2 osoby i ich "wiedza" jak w internecie są gdzieś fajne "pomysły" to warto chociaż spróbować a nie żyć wedle tylko naszych przekonań.
Dzieki temu topicowi poznałem nowe możliwości co w tym złego ? Czy zawsze trzeba zaczynać od 0? wymyślać koło na nowo ? Jak masz jakieś zagadnienie to też z neta nie korzystasz?
Sypiamy jak jest okazja tj wyjazdy. Rzadko kiedy ona śpi u mnie w domu rodzinnym a Ja u niej nie spałem. Jak już śpimy to pod jedną i tylko raz się obudziłem z zimna bo nie miałem kołdry xD Także kupię największą jaka jest by nigdy mi jej nie brakło :P
Co jest nie tak