Wpis z mikrobloga

@mistejk:

PKO BP rozpoczęło sprzedaż w procesie przyspieszonej budowy księgi popytu (ABB) 2,26% akcji PKN Orlen. Te tracą obecnie ok. 3%, ciągnąc za sobą również PGNIG. W tym drugim przypadku złożony został z kolei wniosek o wykluczenie z obrotu na GPW z chwilą połączenia z Orlenem.
  • Odpowiedz
@a-l_d: tak, ale nie rozumiem kto i dlaczego masowo #!$%@? akcje w rynek, przecież nie PKO, które dopiero sprzeda te akcje w ABB czyli poza rynkiem
  • Odpowiedz
@mistejk: ksiege popytu przyspieszona zbuduja w oparciu o kurs z dyskontem. Wyprzedaż teraz pozwoli stronie kupującej przejąc akcje od PKO jeszcze taniej, na rynku jest mała płynność obecnie i łatwo wywołać spadek kursu niewielkim wolumenem. Łatwe pare baniek w kieszeni dla instytucji skupujących od PKO. Do tego rebalancing portfeli fundów z uwagi na koncentrację w akcjach Orlen po polaczeniach dosypuje podazy w plytki rynek.
  • Odpowiedz
@mistejk: ABB czyli budowa księgi popytu oznacza, że duzi gracze nabędą duże pakiety akcji z dyskontem do obecnego kursu. Zazwyczaj 10 do 20% od obecnego kursu. Na taką informację rynek zawsze reaguje zwałą. Kurs akcji dąży do kursu z ABB.
  • Odpowiedz
@spinor: To mnie pocieszyles ( ͡° ʖ̯ ͡°) Zachciało mi się inwestować w narodowe spółki to mam ¯\_(ツ)_/¯ Wiedziałam żeby tego gówna nie ruszać, ale niska cena kusiła xd To już takie gówno jak allegro ładnie mi odbiło( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@alvaro1989: Zresztą czy ja proszę o tak wiele? Już żeby chociaż było to 55zl na Orlenie to wywalę i kupię coś normalnego. Ja i tak mam średnią 51,8. A jak ludzie kupowali to wyżej? xd Prawdziwy narodowy czempion
  • Odpowiedz
@arsze_nick: Jeszcze pewnie nie koniec spadków przed nami. Najtrudniejsza zabawa to wyczuć dołek i załadować się na kilka lat i spieniężyć w hossie. To może niestety w tym kraju obsranym potrwać.
  • Odpowiedz