Wpis z mikrobloga

w nawiązaniu do tego wpisu - https://www.wykop.pl/wpis/68311423/czy-jak-mam-lodowke-do-zabudowy-to-moge-kupic-zwyk/242747409/#comment-242747409 - chciałbym kupić nową lodówkę, ale jest stara zabudowa. I co z tym zrobić? Kupić nową lodówkę do tej starej zabudowy? Czy zrobić remont całej kuchni bo nowa wolnostojąca lodówka będzie głupio wyglądać przy starej zabudowie (o ile tam wejdzie)?
#agd
#lodowka
#mieszkanie
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@uefaman: jeśli weszła lodówka w zabudowie, to bez zabudowy wejdzie tym bardziej. Czy będzie wyglądać głupio? Czy ja wiem? Przyzwyczaiłeś się, że tam masz "szafkę", przyzwyczaisz się i do lodówki.
Co robić? Zastanów się nad tym, co ważniejsze: zabudowa (i tak stara), czy miejsce w lodówce i cena. Przy podobnej klasie i zewnętrznych wymiarach lodówki za tą w zabudowie zapłacisz więcej a i miejsca wewnątrz będziesz mieć mniej.
  • Odpowiedz
@uefaman: @Jarek_P: To nie tylko kwestia wyglądu i zmieszczenia się. Weź miarkę, zmierz sobie, znajdź wymiary lodówki na stronie, szukaj pasującej i bum! Zmiesciła się. Problemem jest to że po wywaleniu zabudowy lodówki zostanie ci niewykończony blat, boczki szafek, ściana, chujwiecojeszcze, no dziura w zabudowie kuchni po prostu. To nie jest kwestia tego że nowa lodówka nie bedzie pasować do reszty starej zabudowy tylko to że pod zabudową
  • Odpowiedz
To nie tylko kwestia wyglądu i zmieszczenia się.

@dran2: niestety, to nie takie proste. Wiele (większość?) współczesnych lodówek nie ma już skraplacza w formie kratki z tyłu, tylko kryty zabudowany w bocznej ścianie lodówki. Jeśli taką lodówkę wsadzisz w zabudowę, to ten skraplacz będzie mocno niewydolny.
Lodówki do zabudowy są specjalnie robione tak, by mimo zabudowy zachować cyrkulację powietrza z tyłu, w tej wolnostojącej tego nie ma.
No i dochodzi
  • Odpowiedz
@dran2: a nie no, tak to nie ma problemu, ja z kolei rozumiałem, że OP chce wolnostojącą lodówkę wsadzić w istniejący mebel zabudowy, o to pytał w wątku, na który się powołuje.
  • Odpowiedz