Wpis z mikrobloga

Siema, jestem nowy więc proszę mnie nie hejtować.
Czytam co tutaj piszecie i regularnie zaglądam, ale jestem nowy w granie na giełdzie.
Nie da się pisać bez konta więc założyłem.
Piszę bo mam pytanie, mianowicie wczoraj szortowałem @WIG20 i do 17:00 szło w duł czyli dobrze i sesja się skończyła(to ogarnołem dopiero po 30 minutach, myślałem że po prostu kurs się nie zmienia).
No i dobra ogarnołem że to tak działa że się sesja różnie zamyka i otwiera, otwarcie było dziś o 8:45.
Moje pytanie jest takie dlaczego jak się ledwo sesja @WIG20 otworzyła to nawet nie zdążyłem sprzedac tego swojego szorta i od razu cena poleciała w górę i miałem mniejszy zysk.
To kwestia jakiegoś laga u mnie czy po prostu to tak działa?
Dziękuje za odpowiedzi i proszę nie hejtować, jestem nowy na rynku
#gielda
  • 19
@Wilk_z_Wykopu: Luka cenowa to obszar na wykresie, w którym nie zawarto żadnej transakcji. Luki na wykresie dziennym powstają, gdy otwarcie sesji wypada powyżej bądź poniżej obszaru zmienności z dnia poprzedniego i sytuacja taka utrzymuje się do końca notowań. Przyczyną mogą być ważne informacje, które natychmiast przekładają się na rynkową wycenę akcji, gwałtowne wybicia z formacji technicznych bądź silne i dynamiczne trendy.

wystarczyło w google wpisać luka
@Wilk_z_Wykopu: poczytaj o otwarciu i zamknięciu sesji, jak jest ustalana cena. Kontrakty otwierają się o 8:45, rynek akcyjny o 9. O 16:50 akcje przestają być tradowane i mamy 10 minutowe czas na tworzenie drabinki sprzedaży i kupna o 17 na podstawie tej drabinki mamy cenę zamknięcia. Potem następuje dogrywka, gdzie można kupować i sprzedawać wyłącznie po cenie zamknięcia.

Dzisiaj otwarcie było na plusie 3%, więc nie mogłeś wcześniej wyjść. Takie otwarcia
@Wilk_z_Wykopu Ej. Mordo. Jak nie trollujesz, to proszę najpierw poczytaj, poszerz wiedzę, bo widzę, że nie znasz podstaw, a już handlujesz. Taka moja skromna sugestia. Ale plus, że pytasz.
@blazko: Nie chce nikogo obrażać czy się wygłupiać. Na co dzień słucham restrema zoom Zaorskiego ale jeszcze mało z tego rozumiem, czytam #gielda na wykopie, i oglądam poradniki i oglądam branżówki informacyjne.
Handluje za pieniądze bo XTB zamknęło mi konto DEMO. Wrzuciłem tylko kilka stówek żeby dalej trenować. Na demo mało mnie interesowało byleby rosło albo spadało, ale jak się przerzuciłem na gotówkę to nerwówka i wolę się zapytać co i