Aktywne Wpisy
dzkeson +137
Ci ludzie są autorami dzisiejszego upokorzenia. W imieniu portalu wykop dziękujemy za ten wspaniały wybór. Liczymy na powtórkę za rok :)
#eurowizja
#eurowizja
Desire22 +9
Jak wyszła na wierzch afera pieluchowa to oczywiście nie powiedziała na skrótach o co chodzi, przy czym jakby olgerdano mnie od k*rew wyzywał, to też bym tak zrobił, ale bez wspominki o czym była ta afera, to podpadła już u społeczności w lateksiarstwo. Obecnie nie wrzuca nic nowego na kanał, bo pewnie tak jak sum wąsaty musi odpocząć od tego wszystkiego w jakiś sposób. Ciekawe, czy odpowie się za którąś ze stron
https://sarvendev.com/2022/10/an-absolutely-clean-domain-or-just-common-sense/
#programowanie #php #ddd
Ja nie wiem czemu ta branżą przyciąga tylu filozofów
Using ORM, but not use the full potential
to za bardzo nie widzę sensu. ORM to tylko szczegół implementacyjny i nie chcę się go uczyć tak, żeby robić fikołki. Naturalnym podejściem jest zawołanie jakiegoś SQLa i zmapowanie go na jakiś obiekt pośredni. Takie coś łatwo się debuguje i rozwija. Przy takim podejściu nie muszę się uczyć żadnego frameworka (również reszta devów, więc spada poziom złożoności), bo podejście "wołam SQLa@sarveniusz: to są dwa oddzielne argumenty
jak ktoś unika ORMa bo robi DDD i mu ORM przeszkadza -> okejka
jak ktoś unika ORMa bo wydajność/narzut -> okejka
eeee? to unikać ORMa zawsze? nope.
kompromisy: używam ORMa Doctrine w 9/10 sytuacji. co prawda nie da się wszystko idealnie czysto, żeby domena była totalnie niezależna od ORM, ale da
@Saly: w tym miejscu chodziło o wrzucanie do projektu skomplikowanego ORMa, a korzystaniu z niego na zasadzie tylko anemicznych modeli i mapowania do bazy, gdzie zamiast
Separowanie się od frameworka nie jest darmowe, zwiększa stopień skomplikowania i ilość potrzebnego kodu. IMO temat sprowadza
@croppz: dużo zależy od community języka. W go większość używa standardowego
database/sql
(lub modyfikacji), który jedyne co zapewniaWarto tylko pamiętać o automatyzacji i jakiejś weryfikacji reguł architektonicznych za pomocą phparch czy deptrac
Regułę mamy prostą, stopień izolacji jest odwrotnie proporcjonalny do stabilności dependenciesa. Symfony, doctrine i postgresa uznaliśmy za stabilne. ¯\_(ツ)_/¯
Raczej po prostu input DTO -> jeden lub parę powiązanych entity -> baza, w drugą stronę analogicznie tylko najczęściej DTOsy inne. A logika sobie radośnie traktuje encje jako bazodanowe DTOsy i ma w sumie w dupie czy pracuje z dtosem, czy z encją.
No i entity manager ze wszystkimi swoimi persistami, removami i flushami wypchnięty zawsze na top level, znaczy controller/command/handler. (