Aktywne Wpisy
InnyWymiar90 +132
-Łęcina, przecież powtarzałem, nie robimy w elektryce...
-A ja powtarzałem, że do interesów trzeba mieć łeb na karku, a nie w dupie. Fucha się trafiła to bierzemy. Co to za sztuka skręcić dwa kabelki?
-Bogdan, tu są trzy fazy...
-To trzy kabelki, wielka mi różnica
#pokazmorde
-A ja powtarzałem, że do interesów trzeba mieć łeb na karku, a nie w dupie. Fucha się trafiła to bierzemy. Co to za sztuka skręcić dwa kabelki?
-Bogdan, tu są trzy fazy...
-To trzy kabelki, wielka mi różnica
#pokazmorde
Shogun001 +106
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
https://sarvendev.com/2022/10/an-absolutely-clean-domain-or-just-common-sense/
#programowanie #php #ddd
Od 12 lat w projektach DDD i CQRS (bo nie widzę sensu stosowania DDD bez CQRS, przynajmniej na poziomie separacji zapis/oczyt czyli command handler/query handler) stosuję tylko DTO mapowane
@sarveniusz: Tak, ale zaczynam żałować.
Pisałem o tym właśnie i o to mi głównie chodzi, że większość projektów nie ma tak złożonej logiki, żeby ORM stanowił problem, a jak stanowi to
Dlaczego? Być może to wynika z ograniczeń twojego frameworka? W .NET jest biblioteka Mediatr (pierwszy lepszy przykład użycia https://cezarywalenciuk.pl/blog/programing/mediatr-cqrs-i-wzorzec-projektowy-mediator-w-aspnet-core) i moim zdaniem podkreślam moim :P taki podział w projekcie na commands/queries i odpowiadające im handlery pozwala fajnie uporządkować kod. Nie mam smutnych klas typu serwis czy manager z kilkunastoma metodami długimi na kilkaset loc, tylko pojedyńcze
Ten link zwraca 404. W sumie to zwykle podchodzę do tego bardzo podobnie, mam jedną metodę w klasie, ale nazywam to zwykle trochę inaczej niż CommandHandler, QueryHandler, a to dlatego, że nie dokładam jakiegoś busa do tego, bo wtedy znowu musiałbym być bardzo restrykcyjny co do zasad i pewnie nie zwracać danych z CommandHandlera. Chyba, że nie masz czegoś takiego na myśli i te handlery normalnie zwracają dane, wtedy pewnie