Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
#emigracja #niemcy

Hej
Pytam dla znajomego - pojechał z dziewczyną do zachodnich Niemiec do pracy i teraz mieszkają w mieszkaniu od agencji za €500 / miesiąc. Wydaje mi się to dosyć sporą ceną.
Znacie jakieś strony gdzie mozna poszukać pokoi i mieszkań na wynajem? Ewentualnie jakieś porady co do wynajmu? Chcą kupić samochód więc mogą mieszkac na obrzeżach i dojeżdżać.
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kurczakos1: I dobrze zakladasz, bo nawet w ddr, z ktorego wlasnie sie zwijam, za cale mieszkanie, na krotki termin i umeblowane trzeba polozyc z 1200€. Plus depozyt. @Pojedynczy: Znajomy chce normalne mieszkanie na dlugi czas, czy raczej cos umeblowanego na krotko?
Bo jesli na krotki okres to zaplaci 3x tyle.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@wykop_lub_zakop: inni znajomi mi opowiadali,że za €300 wynajmowali chociaż to było w sumie przed covidem

@NexciaK: na razie wyjechali na krótko, 3-6 miesięcy i raczej by chcieli umeblowane
Jak im się spodobają Niemcy to może zostaną na dłużej ale na ten moment to raczej krótka odskocznia
  • Odpowiedz
@Pojedynczy: Za 300€? Normalne umeblowane mieszkanie, w normalnym standardzie? Tj sypialnia/salon/kuchnia/toaleta/internet? Na 99% zrobili Cie w c---a.
Na obecna chwile za 300€ dostaniesz max kawalerke w PL i to na dlugoterminowej umowie, a nie mieszkanie na krotki termin w Zachodnich Niemczech.
  • Odpowiedz
@Pojedynczy: Moge ci dla porownania podac ile ja placilem i place w tym roku: wczesniej 560 Euro Warmmiete + prad 60 Euro za dwupokojowe 50 m2 z umeblowana kuchnia w okolo 20-30 tysiecznym miescie ze stacja berlinskiego S-Bahna, a teraz 570 Euro Kaltmiete + 200 Euro za prad i gaz za trzypokojowe 78 m2 bez wyposazonej kuchni w okolo 100 tys. bawarskim miescie. Obydwa wynajete bezposrednio od miejskich spoldzielni.
  • Odpowiedz
Jak chca sie osiedlić w okolicy zamieszkania to tez niech szukają na ebaykleineinzeigen to taki a’la olx. Niestety ceny najmu poszły sporo do gory po covid a do tego teraz drogie ogrzewanie (:
  • Odpowiedz
@Qiudo: 2k+ brutto na osobe czy netto? Ciekawe, pierwsze slysze. Jak dostawalem obydwa mieszkania, to moja zona jeszcze nie pracowala w nowych miejscach. Dwukrotnie znalazla prace dopiero jak juz bylismy przeprowadzeni do nowych mieszkan. Przed przeprowadzkami przebiejalismy ten prog dosc wyraznie liczac brutto, ale juz nie netto. Swoja droga jestem ciekaw czy spoldzielnie maja jakies zapisy w regulaminach, ze trzeba informowac ich o kazdej zmianie w strukturze dochodow.
  • Odpowiedz