Wpis z mikrobloga

Hej, podrzuci ktoś przepis na pizzę dla początkującego? Mam makę caputo(czerwona), drożdże świeże, pasattę Mutti z bazylią i mozarellę w kostce. A no i mam kamień i piekarnik do 250st
#pizza
  • 5
@KrolikMU:

Najważniejsze jest ciasto, jak to Ci wyjdzie to choćbyś tam nasrał to powinno być dobre.
Kiedyś bo już dawno nie robiłem sam korzystałem z przepisu na ciasto Magdy Gessler (XD) i wychodziło super.
@KrolikMU: 1kg mąki, 600g wody, 30g soli, 25g oliwy z oliwek, 1,5g drożdży na pizzę chrupiącą. 0.5h w bloku, 1h kulki po 250-280g, wrzuć na 24-48h do lodówki, wyciągnij na 2h przed wypiekiem. Kamień nagrzewaj na najwyższym poziomie przez 1h, wrzucaj pizzę przy włączonej grzałce. Wypiek +/- 3-4 minuty.

Nie zrobisz stylu neapolitańskiego w normalnym piekarniku, bo jest za mała temperatura.

Enjoy
@KrolikMU: Mirku łap przepis który zawsze wychodzi i jest banalnie prosty:

- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- drożdże suszone 1 opakowanie (może być 20g świeżych)
- szczypta soli
- 4 łyżki oliwy

Wszystko wrzucasz do jednej michy i mieszasz, nie musi wyrastać. Przepis o tyle banalny że zawsze daje mąkę z wodą 3:1, mały kubek, wielka szklanka, bez znaczenia, zależy jak dużo pizzy chcesz zrobić ( ͡