Aktywne Wpisy

wykop +16
Dzień dobry, Wykop! Wypoczęci? (ツ)
Długi majowy weekend za nami, a więc wracamy do Was z gotowymi zadaniami! Ale od początku. Przeanalizowaliśmy Wasze ostatnie zgłoszenia, kilka tematów dość często się w nich powtarzało, a więc uznaliśmy, że są dla Was wyjątkowo ważne - i to od nich zaczęliśmy!
1. Pierwszym z takich tematów jest zakładka "Obserwowane" oraz problem z wyświetlaniem w niej treści z tagów. Przeanalizowaliśmy ten problem. Co prawda konieczne było
Długi majowy weekend za nami, a więc wracamy do Was z gotowymi zadaniami! Ale od początku. Przeanalizowaliśmy Wasze ostatnie zgłoszenia, kilka tematów dość często się w nich powtarzało, a więc uznaliśmy, że są dla Was wyjątkowo ważne - i to od nich zaczęliśmy!
1. Pierwszym z takich tematów jest zakładka "Obserwowane" oraz problem z wyświetlaniem w niej treści z tagów. Przeanalizowaliśmy ten problem. Co prawda konieczne było

magdalena-gaska +20
Czy zostawianie śladów spermy po waleniu konia na kołdrze jest normalne? Mój niebieski twierdzi, że tak, przecież zaraz wsiąknie i nie będzie widać, a chusteczki to eskimosi wymyślili żeby sie bogacić,
Co noc idzie spać i otula się w spermę, a ja się czepiam
#logikaniebieskichpaskow
Co noc idzie spać i otula się w spermę, a ja się czepiam
#logikaniebieskichpaskow

https://www.google.com/maps/@51.0902454,17.0645961,3a,75y,319.71h,84.06t/data=!3m6!1e1!3m4!1sKj7BKPFL5v0lNFE2CG295w!2e0!7i16384!8i8192
Czy w tym miejscu, jadąc na wprost lewym pasem, mam obowiązek ustąpić pierwszeństwa autobusowi, który zjeżdża (trudno to nazwać zjeżdżaniem, buspas znika) z buspasa? Kierowcy autobusów tak często zajeżdżają drogę, że zacząłem się zastanawiać, czy to ja może czegoś nie rozumiem.
Analogiczne pytanie do sytuacji 2, jadę na wprost (lekko w lewo):
https://www.google.com/maps/@51.0962938,17.0566041,3a,75y,328.23h,76.23t/data=!3m6!1e1!3m4!1s4ypNBdpw6YMkuBeUOr77NA!2e0!7i16384!8i8192
Tutaj autobusy w ogóle robią fikoły i z buspasa zajeżdżają drogę kierowcom zajmującym zarówno lewy, jak i prawy pas ruchu, bo po prawej stronie jezdni za skrzyżowaniem jest przystanek.
EDIT: Tu widać dobrze jego "zakończenie"
https://www.google.com/maps/@51.0905298,17.0642344,3a,75y,170.51h,65.27t/data=!3m6!1e1!3m4!1sI2JeLfIJ-hha-_e_-JPYhQ!2e0!7i16384!8i8192
@MalowanyPtak: Na moje oko - nie. Stosowny przepis brzmi tak (art. 18 ust. 1):
Najlepsze, że kierowcy autobusów nawet wtedy kierunkowskazu nie włączają. Po prostu jadą na pałę na obcierkę.
@MalowanyPtak: Zgadza się. Tramwaj korzysta z przywileju pierwszeństwa (na skrzyżowaniu i poza nim), niezależnie od tego, z której strony nadjeżdża (z wyjątkami oczywiście, ale tu ich raczej nie ma).
Na marginesie dodam, że w Wa-wie tak się ruchu nie organizuje. Są zasadniczo oddzielne cykle świateł dla pojazdów KM (także autobusów), i inne dla reszty.
Co prawda zdjęcie z google mapsa jest stare, ale wygląda to teraz dokładnie tak samo:
https://www.google.com/maps/@51.1042112,17.0363507,3a,75y,248.22h,62.17t/data=!3m6!1e1!3m4!1sIqtjrK4Qf6WW17yMSBKwLw!2e0!7i13312!8i6656?hl=pl-PL
Wyobraź sobie, że przy takim samym ułożeniu kostki (symulowana ciągła na środku) zrobiono tutaj 2 pasy dla samochodów i buspas z prawej. Na kostce brukowej. Pasy są już całkowicie starte i... panuje zasada "domysłu".
Na Podwalu byłem, gdy odwiedzałem Wrocław, ale w sumie nie przyglądałem się nawierzchni jezdni. Jedno zapamiętałem: jechałem chyba jakimś mostem równo z tramwajem i bałem się, że on wypadnie z szyn (ಠ‸ಠ) Dopiero później znalazłem info w internecie (serio, nie miałem wtedy pojęcia),
Mistrzostwo świata to jest teraz na zjeździe z Bardzkiej w lewo jak autobus z wydzielonego torowiska będącego Buspasem jedzie naraz ze wszystkim i musi się przebić na przystanek zaraz za skrzyżowaniem. Ktoś kto to wymyślił powinien się smażyć w
@Darth_Gohan: Ja się do dziś muszę pilnować, gdy np. jadę do Łodzi ( ͡° ͜ʖ ͡°) Bo tam w centrum nadal tak jest (choć też chyba to zmieniają), a ja, jeżdżąc po Wa-wie na co dzień, co najwyżej mam takie, proste przypadki i po prostu łatwo się "zapomnieć" (na