Wpis z mikrobloga

#prawojazdy #wroclaw

https://www.google.com/maps/@51.0902454,17.0645961,3a,75y,319.71h,84.06t/data=!3m6!1e1!3m4!1sKj7BKPFL5v0lNFE2CG295w!2e0!7i16384!8i8192

Czy w tym miejscu, jadąc na wprost lewym pasem, mam obowiązek ustąpić pierwszeństwa autobusowi, który zjeżdża (trudno to nazwać zjeżdżaniem, buspas znika) z buspasa? Kierowcy autobusów tak często zajeżdżają drogę, że zacząłem się zastanawiać, czy to ja może czegoś nie rozumiem.

Analogiczne pytanie do sytuacji 2, jadę na wprost (lekko w lewo):

https://www.google.com/maps/@51.0962938,17.0566041,3a,75y,328.23h,76.23t/data=!3m6!1e1!3m4!1s4ypNBdpw6YMkuBeUOr77NA!2e0!7i16384!8i8192

Tutaj autobusy w ogóle robią fikoły i z buspasa zajeżdżają drogę kierowcom zajmującym zarówno lewy, jak i prawy pas ruchu, bo po prawej stronie jezdni za skrzyżowaniem jest przystanek.
  • 14
@radziol88 nie ma oznakowania poziomego, ani pionowego, że jakikolwiek pas się kończy... Mimo to, pas dla busów zawęża się i... Znika. Technicznie to ten buspas nie ma nawet początku, bo kończy się kilkaset metrów wczesniej. Nie ma nawet grubej przerywanej, czy czegokolwiek co mogłoby sugerować mieszanie się ruchu
Czy w tym miejscu, jadąc na wprost lewym pasem, mam obowiązek ustąpić pierwszeństwa autobusowi, który zjeżdża

@MalowanyPtak: Na moje oko - nie. Stosowny przepis brzmi tak (art. 18 ust. 1):

Kierujący pojazdem, zbliżając się do oznaczonego przystanku autobusowego (trolejbusowego) na obszarze zabudowanym, jest obowiązany zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem (trolejbusem) włączenie się do ruchu, jeżeli kierujący takim pojazdem sygnalizuje kierunkowskazem zamiar zmiany pasa
@sammler: Własnie też mi się wydaje, że nazywanie skrzyżowania 50m za przystankiem "włączaniem się do ruchu" jest trochę naciągane i naturalnym dla mnie jest to, że to autobus musi ustąpić. Co innego tramwaj. Mam wrażenie, że po prostu kierowcy autobusów zapominają, że nie są tramwajem.

Najlepsze, że kierowcy autobusów nawet wtedy kierunkowskazu nie włączają. Po prostu jadą na pałę na obcierkę.
Co innego tramwaj.

@MalowanyPtak: Zgadza się. Tramwaj korzysta z przywileju pierwszeństwa (na skrzyżowaniu i poza nim), niezależnie od tego, z której strony nadjeżdża (z wyjątkami oczywiście, ale tu ich raczej nie ma).

Na marginesie dodam, że w Wa-wie tak się ruchu nie organizuje. Są zasadniczo oddzielne cykle świateł dla pojazdów KM (także autobusów), i inne dla reszty.
@sammler: We Wrocławiu jest z tym totalny burdel, któremu towarzyszy kompletnie zaniedbane oznakowanie poziome.

Co prawda zdjęcie z google mapsa jest stare, ale wygląda to teraz dokładnie tak samo:
https://www.google.com/maps/@51.1042112,17.0363507,3a,75y,248.22h,62.17t/data=!3m6!1e1!3m4!1sIqtjrK4Qf6WW17yMSBKwLw!2e0!7i13312!8i6656?hl=pl-PL

Wyobraź sobie, że przy takim samym ułożeniu kostki (symulowana ciągła na środku) zrobiono tutaj 2 pasy dla samochodów i buspas z prawej. Na kostce brukowej. Pasy są już całkowicie starte i... panuje zasada "domysłu".
@MalowanyPtak: Szczerze, to ja dopiero przy bliższym przyjrzeniu się zauważyłem, że tam faktycznie jest linia pośrodku ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Na Podwalu byłem, gdy odwiedzałem Wrocław, ale w sumie nie przyglądałem się nawierzchni jezdni. Jedno zapamiętałem: jechałem chyba jakimś mostem równo z tramwajem i bałem się, że on wypadnie z szyn () Dopiero później znalazłem info w internecie (serio, nie miałem wtedy pojęcia),
@MalowanyPtak: Autobus nie ma pierwszeństwa w tamtym miejscu, ale korzysta z ulubionej zasady w MPK - jestem większy i przewożę ludzi więc mi masz ustąpić. Niestety takie cyrki są nie tylko tam.

Mistrzostwo świata to jest teraz na zjeździe z Bardzkiej w lewo jak autobus z wydzielonego torowiska będącego Buspasem jedzie naraz ze wszystkim i musi się przebić na przystanek zaraz za skrzyżowaniem. Ktoś kto to wymyślił powinien się smażyć w
Jakie zdziwienie mieli moi znajomi z innych miast jak np. im ustępowałem na skrzyżowaniach albo były inne cyrki.

@Darth_Gohan: Ja się do dziś muszę pilnować, gdy np. jadę do Łodzi ( ͡° ͜ʖ ͡°) Bo tam w centrum nadal tak jest (choć też chyba to zmieniają), a ja, jeżdżąc po Wa-wie na co dzień, co najwyżej mam takie, proste przypadki i po prostu łatwo się "zapomnieć" (na
Pobierz
źródło: comment_1664950807pjjSwEwv5viWajcwlL9pBs.jpg