Wpis z mikrobloga

Ponieważ moja obecna robota zaczyna mnie powoli nużyć, to myślałem o zmianie branży - najlepiej czegoś z pogranicza IT i inżynierii mechanicznej/elektrycznej tj. CAE, gdzie miałbym na starcie większa wiedzę niż gdybym miał iść typowo w samo programowanie.

Na wstępie zaznaczam, że ogarniam bardzo powierzchownie C oraz projektowałem modele obliczeniowe w SciLabie, Matlabie i Simulinku. Wobec tego zastanawiam się czego powinienem się nauczyć zanim zacznę na poważnie aplikować na pasujące mi oferty pracy - bardziej poświecić się temu co już umiem czy zająć się nauką innych narzędzi lub języków programowania?

W pierwszej kolejności sprawdziłem czego wymagają pracodawcy i co powinno być dla mnie w miarę przystępne do przyswojenia m.in. Python, SQL. Czy jest to dobry trop? Jak tak to od czego zacząć naukę tzn. gdzie można znaleźć tutoriale, informacje na temat poszczególnych bibliotek w przystępnej formie oraz przykładowe zadania/projekty, na których można sensownie przećwiczyć i nabyć trochę umiejętności praktycznych?

#pracbaza #rozwojosobisty #kariera #it #programowanie #praca #python #sql
  • Odpowiedz