Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Mi to chyba już wszystko jedno, czy się stopy zesraja czy nie, ceny mieszkań mi już trochę odjechały a na powrót do poziomu 1% i tanie kredyty nie ma już co liczyć.

Niech to już wszystko #!$%@? bo ile można czekać.
  • Odpowiedz
@pastibox: Wiele osób chciałoby, żeby u nas też takie stopy były, jednak jak widać na przykładzie Węgier, to za wiele nie daje. Często tutaj ktoś pisze, ze trzeba podnosić stopy, żeby umocnić złotówkę, co ma spowodować tańszy import niezbędnych surowców oraz energii i w dalszej kolejności spadek inflacji. Przez ostatnie 4 miesiące stopy na Węgrzech poszły do góry z 5,9 do 13, to jest o 7,1% do góry, a wykres
  • Odpowiedz
jak widać na przykładzie Węgier, to za wiele nie daje

@mphbp: No nie wiem... Mają dużo słabszą gospodarkę, (teoretycznie) jeszcze bardziej ryzykowną sytuację gospodarczo-polityczną, ale niższą od nas inflację. I chyba nie zrobili mimo wszystko takiej obniżki na VAT i akcyzie jak u nas, także nie muszą aż tyle drukować żeby jakoś utrzymywać budżet.
  • Odpowiedz
A czy szanowna elita ekonomiczna wykopu wie, że Orban w grudniu u.r. zamroził oprocentowanie istniejących kredytów, a podnoszenie stóp odnosi się tylko do nowych zobowiązań?

@witos: a czy przypadkiem nie zamroził tego oprocentowania tylko na pierwszą połowę 2022?
  • Odpowiedz
@mphbp: tak, niech nic nie robia i niech sie zacznie turcja. forint sam sie szmacil przez polityke orbana, do tego doszla wojna, gdzie naturalnie jest ze ludzie kupuja usd. bez tej podwyzki stop to tam dolar by krazyl na poziomie +500. Przeciez to nie jest tak, ze glapa czy inny madiar se podniesie stopki o 1% i to bedzie mialo wymierna korzysc. Bedzie mialo wymierne hamowanie spadku. i tak na
  • Odpowiedz
@pastibox: Artykuł z 17 września - przedłużają znowu o kolejne 6 miesięcy, bez podania końca tej karuzeli.

He did not mention a new deadline but added the government would continue to freeze retail mortgage interest rates for another six months,

https://dailynewshungary.com/price-caps-eu-money-crisis-here-are-the-governments-extraordinary-announcements/

Nikt tego faktu nie komentuje - tak jak myślałem, mądrzejsze o tym nie wspominać. #!$%@?ć stopy na 30%, polski robak wytrzyma.
  • Odpowiedz
No nie wiem... Mają dużo słabszą gospodarkę

@konsument: Wiadomo, że nie mają identycznej gospodarki i sytuacji jak Polska, ale sama teoria podnoszenia stóp powinna się sprawdzać wszędzie, a jednak tak się nie dzieje.

tak, niech nic nie robia i niech sie zacznie turcja

@milvanb: Już zostało bardzo wiele zrobione. Stopy zostały tak bardzo podniesione, że sprzedaż kredytów hipotecznych spadła o około 70%. Efekt tego zobaczymy dopiero w drugiej
  • Odpowiedz
@pastibox: powyżej inflacji bazowej to mogliby spokojnie dowalić na następnym posiedzeniu +4%. To się ludzie przestaną bać o oszczędności przynajmniej trochę.
  • Odpowiedz
@pastibox: czy ta podwyżka wpłynęła na poprawę na forincie? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Polecam też hufpln. Potężna podwyżka, efekt mniejszy niż pierdnięcie komara. Tyle samo by dalo nawet +300pb w Polsce - nic.
  • Odpowiedz
to jest o 7,1% do góry

@mphbp: nie odróżniasz procenta od punktu procentowego. Wypowiadasz się w myśl ideologii "nie znam się to się wypowiem"?
  • Odpowiedz