Aktywne Wpisy

Plotkova99 +90
Pochwalę się, zdecydowałam się pójść do psychologa. ALE NA #nfz. Kobietka tak może z 50 lat, pyta po co przyszłam xD no to mówię - bezsenność, brak sił, brak apetytu. Wypytała mnie w godzinę o wszystko. Związki, praca itp. Powiedziała że jej to nie wygląda na depresję tylko jakieś stany lękowe xD. Spytałam czy powinnam brać jakieś leki a ona że musiałbym to przegadać ze specjalistą a doraźnie ziołowe

wykop +15
Dzień dobry, Wykop! (ツ)
Mamy dla Was kilka ciekawych informacji, a zaczynamy od tej, która na pewno Was zainteresuje – changelog Wykopu w końcu ma swoje dedykowane miejsce! To tutaj na bieżąco będą pojawiać się informacje o wprowadzonych zmianach, poprawkach i nowościach. Nie martwcie się jednak, większe podsumowania nadal będziemy publikować w tradycyjnej formie, więc śledźcie nasze wpisy! (ツ)
A teraz przechodzimy do konkretów – oto, co nowego znajdziecie na Wykopie!
Mamy dla Was kilka ciekawych informacji, a zaczynamy od tej, która na pewno Was zainteresuje – changelog Wykopu w końcu ma swoje dedykowane miejsce! To tutaj na bieżąco będą pojawiać się informacje o wprowadzonych zmianach, poprawkach i nowościach. Nie martwcie się jednak, większe podsumowania nadal będziemy publikować w tradycyjnej formie, więc śledźcie nasze wpisy! (ツ)
A teraz przechodzimy do konkretów – oto, co nowego znajdziecie na Wykopie!
źródło: Wykop
Pobierz

Chcę użyć RabbitMQ, moje API będzie wysyłało message do kolejki, consumer ma to obsłużyć (zebrać dane). I teraz moje pytanie: czy consumer może tworzyć kolejny message (który wrzuci do kolejki - prawdopodobnie innej), który zwróci informacje do API (celu zapisania do bazy danych itd.)? Jeśli nie, to jak inaczej to obsłużyć?
#php #symfony
Komentarz usunięty przez autora
Ale dzięki za odpowiedź, rozważę to :)
Druga sprawa, co jeśli zmieni się struktura bazy danych? Worker który miałby dostęp do bazy danych musiałby również obsłużyć te sytuacje.
2. Tak, to jest ok gdy consumer wysyła kolejną wiadomość. Powiedzmy, że masz event, że liczba zamówień
Odnośnie pkt. 3, tak wiem tylko tu chodziło o to że kiepsko to chyba wygląda jeśli każda z instancji ma dostęp bezpośrednio do bazy danych.
Chyba że masz na myśli wiele różnych consumerów, jeszcze w innym języku, to faktycznie lepiej oddelegować zapis do "głównego" consumera - przede wszystkim z powodu prostoty zarządzania schematem bazy danych itp.
@mch0588: zawsze mnie rozwala jak firemki generujące 5 raportów dziennie, mające 100 klientów, których obsłużenie poszłoby na RaspberryPi nano oprogramowanym w Scratchu, budują architektury aplikacji jakby były drugim Google xD. Kolejki? Skalowalność? YAGNI.