Wpis z mikrobloga

Gdy wykopek konserwa pisze że republikanie w USA są za wolnością a nie to co "lewactwo" to mnie łapie potężny topkek xD
Ludzie którzy atakują kliniki aborcyjne, robią wszystko aby pogrążyć publiczną służbę zdrowia, są przeciwko prawom pracownika, uwalają ustawy pro LGBT i walą konia to wielkich korpo na pewno chcą mojej wolności ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#bekazprawakow #neuropa #polityka
L3gion - Gdy wykopek konserwa pisze że republikanie w USA są za wolnością a nie to co...

źródło: comment_1663587663xmIej9zbFFevRPQrCLDQJ6.jpg

Pobierz
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@eloar: Z kompletnie nieudolnym rządem które od tych samych kilku lat (+++) kompletnie rozdupczył budżet państwa. A bez budżetu i planu nie ma sprawnych usług publicznych.
  • Odpowiedz
@L3gion: problemy służby zdrowia są dłuższe niż kadencja tego rządu, a zasady NFZ wiele się nie zmieniły. Ukończyłem 18 lat dość dawno i od tamtego czasu leczę się prywatnie, bo na państwowo to nie ma co liczyć. Z kamieniami nerkowymi państwowo musiałem czekać cały dzień, choć miałem skierowanie do natychmiastowej pomocy. No i kij, pacjent może czekać do wieczora. Prywatnie na konsultację chirurgiczną czekałem może z pół godziny.
  • Odpowiedz
@Ekspert_od_niczego: xD W modelu Singapurskim masz jeszcze większy przymus. A USA to system kapitalistyczny. Że insulina droga? No przecież ta firma ma patent. No chyba że wolny rynek to kradzież patentów.

system singapurski jest 1000x bardziej podobny do europejskiego, tyle że właścicielem NFZ nie jest państwo o prywatny ubezpieczyciel.
  • Odpowiedz
zimną wojnę to wygrał carter, bo to on był autorem porozumienia arabii i usa

@Jakovv: Półprawda i to bliżej "pół" niż "prawda". Carter ogłosił swoją doktrynę u schyłku prezydentury i jedyne, co zdążył zrobić, to zarysować problem bezpieczeństwa energetycznego USA, ale nie zdołał poczynić żadnych konkretnych ruchów zwiazanych dogadaniem się z Saudami. Te rozpoczęły się dopiero za... kto był prezydentem bezpośrednio po Carterze? I kiedy Saudowie zwiększyli podaż ropy na
  • Odpowiedz
@Ekspert_od_niczego: ale system singapurski nie jest w stanie przejść do systemu dobrowolnego bo od razu się wtedy rozpada. Jemu bliżej do NFZ niż wolnej amerykanki. To USA jest dużo bliżej tego systemu o którym piszesz, tylko musieliby zalegalizować kradzież patentów i zdelegalizować ochronę dóbr intelektualnych.
Tyle że po bankructwie paru dużych koncernów medycznych nie oczekiwałbym żadnej innowacji po ich systemie. Jeśli wolny rynek nie nagradzałby naukowców, to po co miałby
  • Odpowiedz
@Jakovv

ale system singapurski nie jest w stanie przejść do systemu dobrowolnego bo od razu się wtedy rozpada

No niekoniecznie. Można by zacząć od "dobrowolności, ale", tak by na początku było nieopłacalne rezygnowanie z tego systemu.
  • Odpowiedz
Można by zacząć od "dobrowolności, ale", tak by na początku było nieopłacalne rezygnowanie z tego systemu.

@Ekspert_od_niczego: ale ucięcie ręki xD konkrety proszę

nikt by nie musiał pokazywać publicznie wyników pracy tych naukowców, np. sposobu syntezy danego związku. Jeśli ktoś by chciał to skopiować, sam by musiał wpaść na to
  • Odpowiedz
Chociaż się zapoznaj.

@Ekspert_od_niczego: byłem korwinistą 2010-2015, czytałem tych k---a misesów, szkoły austriackie, hajków czy korwina. To stek bzdur gdy skończysz pewien wiek, też to zrozumiesz. Pozdrawiam, też w kto kiedyś wierzyłem.
  • Odpowiedz
@Jakovv

To stek bzdur

Niekoniecznie. To niemożliwe do wprowadzenia od tak, ale stopniowo można usuwać państwo z życia społecznego.

Aha no i ja nie liczę na cuda, doskonale zdaję sobie sprawę, że będą wtedy duże nierówności społeczne i nie tylko. Po prostu dla mnie priorytetem jest wolność.
  • Odpowiedz