@Paczek_w_masle: Nie kombinuj, bo ukręcisz i będziesz mieć większy problem. Jak już będziesz jednak chciał cokolwiek robić, to zakręć najpierw główny zawór wody. Wiem, że mówię o oczywistościach ale kiedyś mój znajomy nie zakręcił ( ͡°͜ʖ͡°) fajne jezioro mu się zaczęło robić. Generalnie, jak jest tego rodzaju problem, to pewnie zawór do wymiany. On powinien dość łatwo dać się zakręcić.
@DocentMarzanek: całe mieszkanie jest zrobione z dość tanich części. No nic, na zdjęciu widać kropelkę obok zaworu więc chyba faktycznie pora go wymienić.
@Paczek_w_masle: Przecieka. Do wymiany. Już na zdjęciu widać, że lekko zaśniedział, czyli pewnie wilgoć (ta kropelka) od jakiegoś czasu się na niego sączyła. Taki plastikowy zawór to pewnie jeszcze cudowne lata 90. pamięta.
@defoxe: przynajmniej będzie wiedział co zrobić dalej. Ja niestety się na tym nie znam, chcę tylko żeby spłuczka działała. Ten zawór napełniający to jeszcze bym sam wymontował i wyczyścił, ale rur i zaworów wolę nie ruszać.
@Paczek_w_masle: A nie jest tak, że ten zawór był robiony przez dewelopera a nie przez właściciela mieszkania? Jeśli tak, to wymiana jest po stronie administracji. Zgłoś i przyślą hydraulika. Wymieni za friko (cebula wiem ale po co masz płacić). U mnie tak było, że wszelkie zawory wymieniała spółdzielnia. Jak był problem z zaworem, to uderzało się do nich a nie szukało fachowca na własną rękę.
@Paczek_w_masle: kulowe zawory, gdy nie są regularnie ruszane, lubią się zakleszczać, do ich ruszenia potrzeba wtedy sporej siły. Możesz próbować kluczem, ale licz się z tym, że ten plastikowy kapturek na nim wyłamiesz i zerwiesz, kręć wtedy samym metalowym króćcem. Wodę jak wyżej mirek pisze, lepiej zakręć, bo różnie może być.
@Paczek_w_masle: ja bym zostawił zaworek w spokoju. Na początek zakrec wodę, odkrec nakrętkę i odciagnij zawór napełniający. Potem niech ktoś puści na moment wodę, a ty oceniasz czy leci mocno. Raczej nie obejdzie się bez wymiany zaworu napełniającego. W instrukcji stelaża powinno być rozrysowane jak go wyjąć.
Powoli się napełnia cherstwo, a nie mam jak wyciągnąć napełniacza.
#hydraulika
Generalnie, jak jest tego rodzaju problem, to pewnie zawór do wymiany. On powinien dość łatwo dać się zakręcić.
@Paczek_w_masle: a jak hydraulik zepsuje?
@DocentMarzanek: budynek jest chyba z 2010 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Swego czasu była akcja wymiany wężyków, bo deweloper zakładał najtańsze i z tego co wiem ludzie masowo zaczęli je sprawdzać.
@Paczek_w_masle: a w czym jest problem? Co jest skomplikowanego w rurze?