Wpis z mikrobloga

@ProbablyHappy: ani dla ciebie ani dla pracodawcy praca zdalna juniora nie jest korzystna. Ty dużo więcej się nauczysz pracując pod okiem seniorów w biurze. Twój pracodawca będzie miał lepsze rezultaty twojej pracy.
Niestety mało seniorów chce siedzieć w biurze i błędne koło się zamyka.
  • Odpowiedz
@zimnyZmarzlak: I tutaj opisałeś ten dziwny paradoks. Firma nie daje podwyżki juniorowi na stawkę rynkową, więc ten ucieka gdzieś gdzie ją dostanie. Jednocześnie firma z której ten junior uciekł, na jego miejsce zatrudni kogoś na stawkę rynkową.
@ProbablyHappy: Ja zawsze podkreślam, że zdalnie trudniej się komunikować, zdobywać wiedzę od kolegów/koleżanek z zespołu. Praca na miejscu pozwala zadać pytanie i otrzymać prostą odpowiedź w kilka sekund, zdalnie musisz najpierw
  • Odpowiedz
@ProbablyHappy: IMO wszelkie problemy pracy zdalnej dla juniora sa wyolbrzymiane. Ciezsza komunikacja niz w biurze to fakt, ale jak jestes ogarnieta jednostka, to i tak dowieziesz i sie nauczysz, a koniec koncow kluczowym czynnikiem sa ludzie w zespole.
  • Odpowiedz
@ProbablyHappy: ja pracuje jako junior od jakiegoś czasu 100% zdalnie i mimo, że docelowo chciałbym pracować zdalnie to na początek to nie jest dobra opcja. Trudność z dogadaniem i zaklimatyzowaniem, nie widzisz twarzy ludzi z zespołu, ciężko o kontakt i zadawanie pytań, mam dziwne wrażenie, że jestem sam na projekcie a jak kogoś proszę o poświęcenie chwili czasu na przegadanie tematu to mam wrażenie, że jestem piatym kołem u wozu.
  • Odpowiedz